Veel mensen hebben ongemerkt een vitamine B12 te kort...

Herken jij jezelf in deze symptomen?

 

Vitamine B12 te kort is niet het eerste waar een arts aan denkt wanneer je op consult komt. Een te kort wordt vaak over het hoofd gezien. Zelfs bij een juiste waarde van B12 in het bloed is het niet uitgesloten dat er een B12 te kort is. Het gaat er namelijk niet om wat zich in ons bloed bevindt, maar wat er wordt opgenomen in de cellen. Daar waar we vitamine en mineralen echt nodig hebben.

Vitamine B12 zorgt voor een goed geheugen, voldoende energie, goede concentratie en je stemming. Het zorgt onder andere voor een goede werking van het zenuwstelsel, de vorming van rode bloedcellen en de synthese van DNA. Het zorgt ervoor dat voedsel wordt omgezet in energie, dat ons immuunsysteem zijn werk kan doen en het zorgt voor communicatie in de cel.

Kortom B12 is een vitamine die heel veel vervelende en uiteenlopende klachten kan geven op ons welzijn als we een tekort hebben. Er kan minder DNA aangemaakt worden, dit is nodig voor lichaamscellen om zich te vermenigvuldigen. Bloed- en zenuwcellen vermenigvuldigen zich snel en hebben snel last van een B12 te kort.
B12 helpt bij de omzetting van voeding in energie en een te kort geeft snel vermoeidheidsklachten.


Welke klachten kunnen wijzen op een B12 te kort?

 

Bloedarmoede
Neurologische klachten (tintelingen, doof gevoel, zenuwpijn)
Concentratiestoornissen
Geheugenproblemen
Coördinatiestoornissen (zomaar struikelen of iets omgooien)
Slechte fijne motoriek
Niet op de juiste woorden kunnen komen
Verminderde pijnbeleving
Verminderde reuk
Dementie, verwardheid
Depressie
Snel geïrriteerd, prikkelbaar
Burn-out
Stemmingswisselingen
Auto immuunziekten
Darmziekten, darmklachten
Maagbeschermers
Maagzuurremmers
Te hoge homocysteïnewaade in het bloed
Spierpijn, krachtverlies
Spiertrekkingen, spierkrampen
Gewrichtsklachten
Vermoeidheid, weinig energie
Slaperig
Misselijk, verlies eetlust
Darmklachten, darmziekten
Menstruatie klachten
Kortademig, benauwd, hartkloppingen
Duizelig
Wazig zien
Bleke huid
Impotent
Onvruchtbaar
Haaruitval
Incontinent of vaak moeten plassen
Hoofdpijn, migraine
Oorsuizen
Slaap te kort
Een gezwollen geïrriteerde tong


Zijn bovenstaande punten symptomen waarin jij je kunt herkennen? Een B12 te kort is niet uitgesloten. Vitamine B12 te kort kan op lange termijn grote gevolgen hebben. Het is belangrijk om een tekort op tijd aan te vullen om erger te voorkomen.  


De oorzaak van een B12 te kort

Verminderde inname
Verstoorde opname
Aangeboren stofwisselingsstoornis


Door een vegetarisch of veganistisch dieet kan er sneller een tekort ontstaan. Ook wanneer je een eetstoornis hebt is een tekort snel veroorzaakt.

De meest voorkomende oorzaak is een verstoorde opname. Door het slikken van maagzuurremmer wordt het maagslijmvlies aangetast en is er een verminderde aanmaak van maagzuur. Maagzuur heb je nodig voor de intrinsieke factor die hierin zit. B12 wordt hieraan gekoppeld en zo verder vervoerd naar de dunne darm om daar opgenomen te worden. Stress en ontstekingen verlagen ook de intrinsieke factor.

Door het constant kleine beetjes eten gaat de productie van maagzuur ook achteruit en zo de opname van B12. Naar mate we ouder worden maken we steeds minder maagzuur en kunnen we steeds minder B12 opnemen. Een verstoorde darmflora belemmerd de opname van B12 in de dunne darm. Veel auto-immuunziekten gaan gepaard met een verstoring in de darm en dus ook gepaard met een B12 te kort. Dit kan dus een indicatie zijn om verder te kijken naar een B12 te kort. Alcohol gebruik is ook een risico voor B12 te kort.


Voeding en B12


Voorkom een tekort door gevarieerd te eten, zoals de natuur dat ooit bedoeld heeft. Drink jij een kop koffie in de ochtend om aan je energie te komen? Dit geeft misschien tijdelijk meer energie, maar het is geen langdurige oplossing.

Het is belangrijk om de energieproductie in je lichaam uit zichzelf te laten draaien. Dit kun je doen door gezond te eten, voldoende water te drinken, met regelmaat te bewegen, stress te verminderen en door goed met je emoties om te gaan.
B12 speelt een belangrijke rol in de productie van energie in je lichaam. Voorkom een tekort en zorg ervoor dat je lichaam de energieproductie zelf ingang houdt.

Vitamine B12 vindt je in dierlijke producten als vis, vlees, eieren en zuivel.

Makreel
Sardines
Zalm
Oesters
Mosselen
Kaviaar
Rundvlees
Kip
Ganzenleverpaté
Lever van Kalkoen
Zwitserse kaas
Fetakaas
Eieren
Yoghurt
 


Suppletie?

B12 aanvullen met voeding is vaak lastig. Je slaat B12 op voor 3 tot 6 jaar, dus bij een te kort loop je al geruime tijd met een tekort aan B12 in voeding.
De meest efficiënte oplossing is een B12 zuigtablet voor onder de tong. Het maagslijmvlies en een gezonde darm zijn van groot belang bij de opname van B12. Door een zuigtablet te gebruiken heb je het maagslijmvlies en de darm niet nodig. Mocht dit het probleem zijn van een te kort, dan kun je zo wel B12 aanvullen.

Let op dat B12 andere B-vitamine nodig heeft om zijn taken te kunnen vervullen. Vitamines en mineralen beïnvloeden elkaar en kunnen bij suppletie van een enkele soort elkaars werking verstoren.

Het is verstandig om B12 te suppleren in combinatie met B6 en foliumzuur (folaat). Suppleer je alleen foliumzuur, dan kan dit een B12 te kort maskeren. Raadpleeg altijd een deskundige.


Voorkom of herstel een tekort!
  

Liefs Kim

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0