Juist wel of juist niet vasten?Waarom wordt er gevast?

Spirituele en religieuze redenen

Te reinigen

Mentale kracht te verbeteren

Hersenen tot een verhoogd denkniveau te brengen

De gezondheid te verbeteren

Het uitvoeren van “groot onderhoud”

Verschijnselen die duiden op ontgiften

70% van ons lichaam bestaat uit vocht. Wanneer het vocht vervuild raakt door afvalstoffen door een verkeerd voedingspatroon of een andere belasting op ons lichaam kan het vocht en dus ook je organen minder goed hun werk doen.
In een gezonde situatie raak je vocht kwijt via je urine, ontlasting, zweten of ademen. Zijn er te veel afvalstoffen dan ga je ook op andere manieren ontgiften. Dit kan zijn door koorts, ontstekingen of bijvoorbeeld diarree en acne.
Vasten kan een natuurlijke manier zijn om je klachten te verminderen dan wel te laten verdwijnen. Tijdens het vasten geef je je lichaam de rust en ruimte om groot onderhoud te plegen en uitscheiding via de normale wegen te laten lopen.
De ernst van de klachten bepaald hoe sterk en snel je ze weer kwijt bent of ze verminderen. Je kunt een vastenperiode inlassen of het inbouwen in je dagelijkse leven.

Ga niet zomaar vasten, je kunt er echt ziek van worden!
Afvalstoffen die in vet zitten opgeslagen worden verbrand als je in vetverbranding komt. Deze moeten nu wel afgevoerd worden en hier heb je de lever en je nieren voor nodig, die moeten het wel aankunnen. Blijven klachten te lang aanhouden dan kun je de lever even extra ondersteunen.  

Niet enkel vasten maar ook een passend voedingspatroon

Intermittend fasting en slechte voeding is ook geen succes. Vasten is niet zomaar iets. Het is er om je gezondheid te bevorderen en niet om streng te diëten. Vaak is afvallen een bijkomstigheid, maar niet het hoofddoel. Het doel is je gezondheid bevorderen.
Bij extreem vasten en slechte voeding kan het een averecht effect hebben. Je hormonen kunnen door te korten aan voedingsstoffen en stress op de bijnieren uit balans raken en zo gaan er meer processen in je lichaam de verkeerde kant op. Denk aan crashdieten, die werken ook niet.

 

Kinderen, jongeren in de groei, zwangere, met veel medicatie en/of ondergewicht kunnen niet zomaar gaan vasten. Het is een middel maar dat moet wel goed ingezet worden.

Ook als het niet goed voelt, direct stoppen. Misschien ben je er nog niet klaar voor. Het moet je helpen. Iedereen reageert verschillend en dus werkt ook iets anders.

 

Vasten en zijn bijwerkingen
Tijdens het vasten kun je erg uit je mond gaan ruiken en ook je ontlasting kan heel sterk gaan ruiken. Heel fijn want dat betekend dat er rotzooi een weg naar buiten vindt. Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht tijdens de eerste periode van het vasten, dit moet snel overgaan. Dit kan komen doordat je bloedsuikerspiegel stabieler en lager is.
Ben je voor het vasten niet gaan minderen met koffie, dan kan dit ook de reden zijn. Neem je dan een bakje koffie dan kan de hoofdpijn zo over zijn.
Heel belangrijk om voldoende water te drinken tijdens het vasten, om de afvalstoffen makkelijker te laten afvoeren.

 

Blijf naar je lichaam luisteren en bedenk heel goed waarom je gaat vasten en wat je wilt bereiken met je lichaam.

 

Contact
Orthomoleculaire consulten

Mijn verhaal

Reactie schrijven

Commentaren: 0