Immuunboosters van kruidenthee


Heerlijke soorten en combinaties kruidenthee

 

Deze blog schrijf ik omdat wij met een select gezelschap deze week aan het rijstvasten beginnen. Ik begeleid een aantal mensen en zei geven mij feedback over het gevoel tijdens het vasten en de gezondheidsinvloeden ervan. Zelf ben ik groot voorstander van vasten, maar ik ben erg benieuwd hoe dit voor anderen is. Supertof dat jullie mee doen! Als er interesse is doe ik het in het nieuwe jaar nog een keer. Let me know.

 

Tijdens de voorbereiding zijn we al gestopt met het drinken van onder andere koffie en alcohol. Dat zijn toch drankjes waar je op van die heerlijke momenten op de dag echt van kan genieten.
De eerste 5 dagen van het rijstvasten drinken we enkel water en thee. Het is dan toch leuk om van die theemomenten een speciaal moment te maken. Daarom deze blog.

 

Thee

Je kunt thee natuurlijk uit een zakje halen. Kies dan voor varianten als kamille, munt of groene thee. Er zijn velen varianten zonder theïne te vinden als je deze oppepper ook wilt vermijden. 
Maar het is natuurlijk leuk om tijdens een vasten week, waarin thee en water, het enige is wat je drinkt een beetje te variëren. 

 

Verse kruidenthee

Je kunt veel creatiever zijn met thee en meer gezondheidsvoordelen toevoegen. Kruidenthee is heel gezond, lekker en simpel om te maken. Specerijen en kruiden kunnen verlichting geven bij bepaalde klachten op een natuurlijke wijze. Neem de tijd om de ingrediënten van je thee te selecteren, kies een mooie mok of glas en maak er een fijn moment van.

 

 

Verse kruiden

Doe de verse kruiden in kokend water en laat enkele minuten trekken. Hoe langer je ze laat trekken des te sterker de smaak is. Je kunt ze natuurlijk ook in een grote theepot doen en vervolgens schenken zonder dat de kruiden meekomen.

Munt
Een steuntje in de spijsvertering en kan je helpen bij misselijkheid en verkoudheid. Knip een paar verse takjes munt en zet ze op zijn kop in het water. Je kunt ze er na een paar minuten uithalen of gewoon drinken terwijl ze erin staan.

 

Eucalyptus 
Heerlijk bij een wat verkouden gevoel. Je kunt het gedroogd kopen en zo laten trekken in je thee.

Gember

Gember is een goede ontstekingsremmer, hij zit vol met antioxidanten en vitamine C. Snij een paar dunne plakjes gember van een verse gemberwortel af en doe ze in het hete water. Je kunt ook een saté prikker pakken en de plakjes hierop rijgen en vervolgens in het water zetten.

 

Citroen of citroenmelisse
Een kopje vitamine C en met een ontgiftende werking. Leg een plak citroen of limoen in het hete water en laat het even trekken. Citroenmelisse zijn takjes en zet je net als munt op zijn kop in de thee of je koopt gedroogde citroenmelisse. 

 

Lavendel

Dit is echt een vrolijke thee met paarse bloemetjes. Het helpt bij het slapen en heeft een ontstekingsremmend effect. Zet een paar mooie takjes in het hete water of koop de gedroogde variant. 

 

Kaneelstokjes
Kaneel is bloedsuikerverlagend en werkt ontstekingsremmend. Pak 2 of 3 kaneelstokjes en overgiet deze met heet water. Laat de stokjes vervolgens in je mok staan met het laatste restje theewater. Dit restje wordt nu lekker sterk. Vul hem weer met heet water en je hebt een sterk bakkie kaneelthee!

 

Kamille

Een rustgevende thee die verlichting kan geven bij krampen. Je kunt de droge kamille bloempjes los kopen en in het hete water laten weken.

 

Tijm

Tijm is heerlijk bij verkoudheid en geeft verlichting bij hoesten. Zet een takje tijm of twee in een mok.

 

Rode peper
Enkel rode peper is niet mijn favoriet, maar als je van een pittig theetje houdt? Rode peper bevat veel caroteen en veel vitamine C. Ze geven een endorfine gevoel, van pijnvermindering en verlichting bij jeuk, door de capsaïcine. Al met al een goed immuun bommetje. Snij een plakje af en leg deze in het hete water.

 

Steranijs
Dit geeft een zoete smaak vol aroma aan je thee. Het bevat veel antioxidanten en gaat zo het gevecht aan tegen vrije radicalen. Heerlijk bij luchtwegklachten. Het zijn achtpuntige sterren die je thee er ook nog is vrolijk uit laten zien.

 

Kurkuma

Kurkuma werkt ontstekingsremmer en is een echte immuun booster. Zeker als je hem combineert met een paar korrels zwarte peper. Ideaal als je een griepje op voelt komen. Misschien nog een schijfje citroen en wat gember erbij dan. Gebruik verse kurkuma wortel in dunne plakjes.

 

En zo zijn er nog vele varianten. Stap een keer een reform winkel binnen en kijk welke soorten je allemaal kunt krijgen. 

Volop genieten van dit soort momenten. Kleedje, theetje en ontspannen.

 

Deken: www.aziethuis.nl

Combinaties

Je kunt bovenstaande varianten natuurlijk ook heerlijk met elkaar combineren. Probeer een van onderstaande combinaties of varieer er lekker op los!

 

Schijfjes gember – kurkuma – gember op een prikker

Kurkuma – gember – citroen

Tijm – citroen

Steranijs – gember – kaneel

Rode peper – kaneel – citroen

Munt – gember – citroen

Steranijs – kaneel

Lavendel – gember – kaneel

 

 

En zo zijn er natuurlijk nog velen combinaties mogelijk. Ik ga er van de week heerlijk van genieten. Je moet het een beetje leuk maken toch tijdens het vasten.

 

Als jullie nog andere combinaties of ideeën hebben dan hoor ik het graag!

 

Liefs Kim

Wil je meer lezen over het rijstvasten of een healthy lifestyle? Volg ons dan op Instagram en Facebook. 

 

Instagram: @kimfoodyourlife 

 

Facebook: www.facebook.com/foodyourlife

Reactie schrijven

Commentaren: 0