Groenten fermenteren


Fermenteren

 

Ik heb het lang voor mij uit geschoven. Al geregeld een rode kool gekocht die dan toch weer gebruikt werd voor een ander gerecht, omdat hij maar bleef liggen.

 

Yoghurt, bier, zuurkool en kimchi zijn ook door fermentatie ontstaan. Tijdens het fermenteren wordt het product bewerkt door micro-organismen zoals bacteriën, schimmels of gist.

Door fermentatie van rode kool voorziet hij zichzelf van conserveringsmiddelen. Kool, en velen andere groenten, hebben van nature melkzuurbacteriën welke nodig zijn voor fermentatie. Zo wordt de groenten langer houdbaar, lekkerder en gezonder. Een boost voor onze darmen en zo ook voor ons immuunsysteem!

 

Nu heb ik het eindelijk gedaan. Ik heb de rode kool gesneden en gemengd met Himalaya zout. De cellen van de kool gaan openstaan en zo lekt er water uit en wordt de kool slap.
Het water wat uit de kool komt gebruiken we om de kool onder water te zetten. Het fermenteren werkt alleen zonder zuurstof, dus de kool moet volledig onder het zoute water staan in een afgesloten pot. Een weckpot bijvoorbeeld.

 

Ingrediënten

1 rode kool (of rode bieten, wortel, paprika, witte kool)
1 el Himalaya zout

2 weckpotten van 500ml

 

Nu maken!

Snij de rode kool fijn en doe deze in een grote kom. Meng met het zout en laat het een half uurtje staan. Knijp vervolgens de kool fijn, zodat er nog meer vocht uitkomt.

 

Je kunt nog meer kruiden toevoegen als bijvoorbeeld steranijs, saffraan, venkelzaad of anijszaadjes. Maar dit hoeft niet.


Doe de kool en het vocht in de potten en druk het goed aan. Zorg dat er nog een stukje ruimte vrij is in de pot, want het kan iets uitzetten. Staat het geheel niet onder water, doe er dan een klein beetje water bij.

 

Laat het 3 dagen staan op kamertemperatuur. Wanneer je de pot opent kan de kool wat pruttelen, dit is normaal. Proef of je hem voldoende zuur vindt en zet hem vervolgens in de koelkast. Hoe langer je hem laat staan hoe zuurder hij wordt.

 

Home-made probiotica. Lekker door een salade of als toevoegingen bij een maaltijd. Enjoy.

Kleur je leven met de prachtige doeken, dekens, plaids uit Azië. Allemaal uniek en met de hand gemaakt in India. 

 

www.aziethuis.nl

Wil meer weten over een helt lifestyle en het kleuren van je leven? Volg ons dan op Instagram en Facebook. 

 

Instagram: @kimfoodyourlife 

 

Facebook: www.facebook.com/foodyourlife

Reactie schrijven

Commentaren: 0