Actief en helder personeel zorgt voor minder ziekteverzuim


Actief en helder personeel zorgt voor minder ziekteverzuim
Werken jullie in een gezond bedrijf?

 

De gezondheid van medewerkers binnen een bedrijf heeft een grote invloed op de gezondheid van het bedrijf. Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Een medewerker die goed in zijn vel zit, actief is en helder kan denken is iets wat een bedrijf goed kan gebruiken. Een medewerker die zin heeft in de dag zal beter presteren dan een werknemer die vermoeid opstaat, met de afdrukken van zijn kussen op het hoofd, te laat op het werk komt. 

Iemand die vol energie zit zal zich actiever inzetten voor het bedrijf, ziet kansen liggen en denkt mee over vernieuwing en verbetering. 

 

Geld en negatieve energie besparen

Werknemers die door ziekte thuis zitten kosten een bedrijf geld en energie. Constant informeren hoe het gaat en dan eigenlijk niet geloven dat het ernstig genoeg is dat iemand thuisblijft, verspilde energie.  
Soms lijken klachten voor een werkgever niet ernstig, maar hebben ze wel degelijk een grote invloed op de gemoedstoestand van een medewerker. Blijf communiceren met werknemers en merk op wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit. Vraag door en informeer naar kenmerken en symptomen die aangeven dat iemand een ongezonde lifestyle heeft of zich niet veilig voelt. Ervaart iemand veel stress, op welk vlak dan ook, dit is niet positief voor iemands gezondheid. 

 

Lifestyle

Door slechte voeding, stress en te weinig beweging ontstaan er ontstekingen in ons lichaam. Het immuunsysteem komt in actie en dit kost veel energie. Wanneer ontstekingen chronisch worden door een overbelasting van het lichaam kunnen er allerlei ziekten ontstaan. Het lichaam maakt dagelijks afvalstoffen die zich kunnen opstapen als we niet goed voor ons zelf zorgen. Deze afvalstoffen kunnen voor vervelende obstructies zorgen. 
Net als het kantoor moet een lichaam af en toe ook schoon gemaakt worden.  

Chronische ziekten worden altijd voorafgegaan aan symptomen van het lichaam om je te waarschuwen. Iemand die zijn handen niet uit de snoep pot kan houden of constant aan het eten is tijdens het werk laat zien dat hij zijn lichaam overbelast. 
Zit iemand constant op het toilet of ruikt het naar vieze winden rond een bureau? Hhhmm de spijsvertering verloopt niet naar behoren. 
Slechte kunnen onthouden of herinneren, stijfheid bij het opstaan, acne, eczeem of constant blessures zijn allemaal tekenen van een lichaam dat fluistert.

 

Vaak zijn mensen bovenstaande klachten als normaal gaan beschouwen, maar zijn ze wel zo normaal. Is het zo dat we ermee moeten leren leven dat onze spijsvertering niet lekker loopt? Op den duur geeft dit veel klachten, want de opname en vertering van voedingstoffen komt in problemen. 
Je lichaam wordt niet meer voorzien van de juiste brandstof en komt overal te kort. Het lichaam moet gevoed worden om erger te voorkomen. 

 

Bewustwording – bewegen – gezonde voeding – intermittend fasting 

 

Vergelijk het met een werknemer die een taak voor zijn kiezen krijgt die boven zijn niveau ligt. Hij moet dit een jaar volhouden voor 7 dagen in de week. De meest belangrijke taken zal hij gaan uitvoeren en de rest stapelt zich op. Zo kun je dat in het lichaam ook zien. Iemand die zijn lichaam voorziet van veel stress, ongezonde voeding en weinig tot geen beweging zet zijn lichaam onder extreme druk. Het lichaam gaat de meest belangrijke, vitale, functie uitvoeren en de rest laat hij liggen. Het lichaam gaat allerlei kleine klachten en ongemakken laten zien. 

 

 

Voorkom erger

Wanneer deze symptomen genegeerd worden dan zijn ernstigere klachten en meer ziekteverzuim snel een gevolg. Denk hierbij aan reuma, autisme, depressie, burn-out, hoge bloeddruk, hartklachten, obesitas, MS, Alzheimer of andere welvaartziekten. 

 

Let op je werknemers! 

Uiteraard werkt het ook de andere kant op. Een gezond bedrijf, met mooie initiatieven en actieve leiding heeft een positieve werking op de medewerkers. 

Krijgen de medewerkers voldoende energie van het werk dat ze doen, worden ze voldoende uitgedaagd in hun functie en is er voldoende afwisseling. 
Wordt er voldoende bewogen tijdens een werkdag en heeft iedereen ook een moment van mentale rust. Zorg voor een balans tijdens werkdagen. Steek energie in je werknemers dan krijg je er nog meer energie voor terug. 

 

Wat kun je eraan doen?
Wanneer jullie altijd gezamenlijk lunchen, zorg dan voor een gezonde lunch. Zorg voor een voedzame lunch waar mensen energie van krijgen en geen ‘after dinner’ dip. Het inzakken na de maaltijd is niet erg positief voor de productiviteit van het werk. Laat mensen weg gaan van hun werkplek en aan een grote gezamenlijke tafel lunchen. Ga met zijn allen een ronde wandelen voordat er geluncht wordt of ga voor de verandering een keer buiten lunchen. Snoeppotten? Die kun je zelf wel invullen denk ik….

 

De gehele dag achter de computer met een ergonomische stoel, heel de dag in dezelfde houden met alle steun die het lichaam nodig heeft. Wat gebeurt er met de stabiliteit van het lichaam, het lichaam hoeft niks meer zelf te doen. Wissel eens af van houding, ga op een kruk zitten, trek je knieën op of doe wat werkzaamheden staand. 
Wil jij de printjes ook even voor mij meenemen? Of neem je voor mij ook koffie mee? Niet doen…..beweeg zelf!
Zijn de werknemers constant in beweging bij een bouwbedrijf en nemen ze geen pauze? Las een gezamenlijk moment in en geef het lichaam de nodige brandstoffen en voldoende rust. En…..dat zijn niet 10 boterhammen met pindakaas, kaas en worst en een pak melk!

 

En natuurlijk krijgen mensen er energie van als er geregeld iets leuks en origineels georganiseerd wordt.

 

Een gezond ontbijt, lunch of snack van Food Your Life www.foodyourlife.nl/foodtruk

Of een workshop “gezonde lunch bereiden”….

 

Ziekte voorkomen is beter dan ziekteverzuim
Dit zijn een aantal kleine dingen die je zelf kunt ondernemen om je werknemers fitter te maken. Er zijn nog legio andere mogelijkheden om je bedrijf gezond te maken via de gezondheid van je werknemers. 
Geef energie, dan krijg je er ook een hoop energie voor terug! Werknemers maken tenslotte het bedrijf. 

Foodtruck

 

 

Er is veel mogelijk en wij komen graag voor het personeel een gezonde lunch, snack of ontbijt verzorgen. 

 

 

MEER INFO

Wil meer weten over een healthy lifestyle, voeding en gezondheid en het kleuren van je leven? Volg ons dan op Instagram en Facebook. 

 

Instagram: @kimfoodyourlife 

 

Facebook: www.facebook.com/foodyourlife

Reactie schrijven

Commentaren: 0