Intermittent fasting


Intermittent fasting

 

Wauw intermittent fasting is een tool die je kan helpen om te gaan met het voedingsaanbod in de westerse wereld. Een tool die je kan helpen om gezonder te leven en je lichaam instaat te stellen zichzelf te blijven herstellen. 

Ons voedingspatroon is vanaf zijn oorsprong gigantisch veranderd. We denken de gehele dag eten binnen handbereik te moeten hebben. We hebben het gevoel niet zonder tussendoortjes te kunnen en koffie echt nodig te hebben. Dat ontbijten verplicht is en koekje bij de koffie hoort. Vroeger aten we ook niet de gehele dag kleine beetjes. Je lichaam krijgt geen rust meer en staat constant aan. 

 

Overal waar je kijkt wordt je beïnvloed door reclames van fastfoodketens. Je wordt naar binnen getrokken. Je herinnert je de fijne smaak van suiker, vet en zout, dat kortstondige geluksgevoel. Je wordt in de supermarkt misleidt door teksten als minder suiker, cholesterolverlagend of met extra antioxidanten. Groenten en fruit beschikken hier allemaal over, maar daar staat het niet op. 

Onze hersenen worden op een onnatuurlijke manier gestimuleerd. Fabrikanten weten hun producten zo op de markt te zetten dat wij geloven dat ze goed voor ons zijn. Wanneer je afstand doet van bewerkte voeding worden deze invloeden veel minder. Je gaat weer echte smaken proeven, genieten van groenten, granen en noten. Onbewerkt en puur. Producten die je lichaam iets geven. En natuurlijk kun je ook wel is wat minder natuurlijks eten, maar maak daar iets bijzonders van, een traktatie. 

 

Intermittent fasting 

Vasten met tussenpozen. Een manier die je dagelijks kunt toepassen om je lichaam schoon te houden, gezond te houden en meer energie te geven. Door het vasten stimuleer je de vetverbranding. Door langere tijd niet te eten put je de gehele glucose, suiker, voorraad uit zodat je lichaam vet als hoofd brandstof kan gaan gebruiken.  Hierdoor wordt je insulinegevoeligheid groter en is er minder kans op het ontwikkelen van diabetisch of overgewicht.

Er zijn meerdere vormen van intermittent fasting maar nu bespreek ik de 16/8 variant. 16 uur vasten en 8 uur voeden. Je lichaam krijgt een periode van 16 uur de tijd om op te ruimen, oude cel resten te gebruiken en om af te rekenen met oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een afvalproduct van onze ademhaling, spijsvertering en komt vrij bij beweging. Processen van levensbelang, maar de afvalstoffen opruimen is net zo belangrijk. Je wilt niet dat deze afvalstoffen in je lichaam achter blijven zodat ze kunnen zorgen voor schade aan weefsels en ontstekingen. Door ze op te ruimen verminder je de kans op ziektes gerelateerd aan ontstekingen. Zoals de vele welvaartziekten tegenwoordig. Hiervoor heeft je lichaam ruimte en voedingstoffen nodig. Voedzame maaltijden en een periode waarin het lichaam geen eten hoeft te verwerken en zich bezig kan houden met andere zaken. 

Je ervaart dat een beetje ‘honger’ helemaal niet zo erg is en dat er door bewegen ook energie vrij kan komen. Dit geeft een vrij gevoel en meer vertrouwen in het lichaam. Tussendoortjes hoeven niet altijd binnen handbereik te zijn, je lichaam kan echt zonder. 

Neem afstand van de emotionele hechting aan eten door meer rust in te brengen en je bewust te worden van de situatie. Maak een duidelijke afspraak met jezelf wanneer je mag eten en wanneer de vastenperiode in gaat. Duidelijker kan bijna niet. 

Vroeger was er ook niet de gehele dag eten voorhanden en hadden we niet het gevoel dat we koffie nodig hadden in de ochtend. Een stapje terug naar de basis kent vele gezondheidsvoordelen. 

Mogelijke voordelen op een rijtje

- Steeds sneller in vetverbranding

- Niet afhankelijk van tussendoortjes

- Gezonder eten, gezonder voelen

- Geen calorieën tellen, maar gezonde keuzes maken

- Meer ruimte voor extraatjes in het ‘feeding window’

- Oude cel resten gebruiken en zo het lichaam schoonhouden 

- Oxidatieve stress vermijden

- Beter slapen

- Duidelijk houvast ‘eten aan – eten uit’

- Minder centimeters en gewicht

- Meer energie

- Vertrouwen in eigen lichaam

 

Verbetert de bloeddruk 

- Verbetert de Insulinegevoeligheid

- Verminderd ontstekingen 

- Verlaagd cholesterol

 

Zo helpt het de kans op hart en vaatziekten, diabetes en andere ontstekingsziekten verminderen.

 

Vormen van intermittent fasting

Er zijn verschillende manieren om intermittent fasting vorm te geven. Het geeft ruimte om hiermee te spelen en aan te passen naar wat voor jou haalbaar is. Belangrijk bij deze methode is dat je een periode van 16 uur aaneengesloten niks eet en geen calorierijke dranken nuttigt. Je kunt wel water, thee en zwarte koffie gebruiken tijdens de vastenperiode. Het grootste gedeelte van de vastenperiode breng je slapend door, dan lijkt het al een stuk minder lang.

 

‘Eten aan’ 10:00

‘Eten uit’ 18:00

‘Eten aan’ 10:00 etc. 

 

Je hebt dan een vastenperiode van 16 uur tussen 18:00 en 10:00. Je kunt natuurlijk ook om 12:00 je eerste maaltijd gebruiken en om 20:00 niks meer eten. Het is natuurlijk niet van de een op de andere dag dat je dit kunt toepassen. Belangrijk is om je bloedsuikerspiegel constant te krijgen, zodat je geen last hebt van energiedips gedurende de dag en het gevoel hebt dat je suikers nodig hebt. Dit kun je doen door je voedingspatroon aan te passen en onder andere producten met snelle suikers en witmeelproducten te vermijden. Je niet te laten beïnvloeden door reclames met verleidende teksten, maar door gezonde keuzes te maken. Blijf dicht bij de natuur en zorg dat je bewerkte producten laat staan zodat ze jou niet beïnvloeden om onnatuurlijke keuzes te maken. Pas eerst je voeding aan en ga vervolgens verder met intermittent vasten. 

 

Een valkuil is dat je wel de periode van vasten kunt inplannen, maar dat je zo’n trek hebt als het 10:00 is dat je de verkeerde producten gaat eten. Het vasten onderbreken doe je met een gezonde en voedzame maaltijd, anders werkt het averechts. Daarom is het belangrijk eerst kritisch naar je voedingspatroon te kijken. 

 

Een andere valkuil is dat je tijdens de ‘eten aan’ periode niet voldoende eet. Het is belangrijk wel aan jou energiebehoefte te komen. Maak dus volle en voedzame maaltijden klaar. 

 

Het mooie aan intermittent vasten is dat je ook kunt genieten van dingen buiten de natuur. Je kunt makkelijk een keer flink uit eten en de volgende dag gewoon weer verder gaan in je vasten ritme. Je kunt ook gerust vier keer per dag wat eten binnen je ‘eet aan’ periode. Je geeft je lichaam tenslotte dagelijks 16 uur rust. 

 

Wanneer je intermittent fasting wilt gaan introduceren verleng je de tijd van opstaan naar het ontbijt steeds met een half uurtje. Je kunt voor het ontbijt ook een stuk gaan wandelen, hierdoor versnel je het proces naar vetverbranding en komt er nieuwe energie vrij. Stapje voor stapje is het vanzelf 10:00 of 12:00 voordat je gebruik maakt van de eerste voedzame maaltijd van de dag. 

 

Rijstvasten

Tijdens de 18 dagen rijstvasten neem ik je mee op reis en passen we samen je voedingspatroon aan. Je krijgt menu’s en recepten die ervoor zorgen dat we je bloedsuikerspiegel stabiliseren. Je werkt toe naar drie maaltijden per dag en rekent af met kant en klaar producten. We beginnen met een voorbereidingsperiode en vervolgens drie fases van vijf dagen waarin we vasten en opbouwen naar een volwaardig voedingspatroon. 

 

Ik sta voor je klaar en mail je achtergrondinformatie die je per fase kunt toepassen. Het is dus niet alleen maar volgen, maar ook echt een stuk bewustwording doordat ik je uitleg waarom we bepaalde stappen zetten en wat dit voor je kan betekenen. Na het rijstvasten kun je verder gaan met intermittent vasten en je lichaam opgeruimd en netjes houden. 

Wil je meer lezen over het rijstvasten en wanneer je kunt starten? Lees dan verder via onderstaande link.

 

RIJSTVASTEN

 

Nu ook zelfstandig op te starten met behulp van het EBOOK. Onderaan de pagina. 

 

Wil meer weten over een healthy lifestyle, voeding en gezondheid en het kleuren van je leven? Volg ons dan op Instagram en Facebook. 

 

Instagram: @kimfoodyourlife 

 

Facebook: www.facebook.com/foodyourlife

Reactie schrijven

Commentaren: 0