DARMEN EN HERSENEN

Kom uit de ontstekingsfase en je darm kan met 48 uur herstellen. Als jij hem geeft wat hij nodig heeft.

 

DE DARM IS DE BUITENWERELD IN JE LICHAAM

De darm is de buitenwereld is je lichaam en dus iets om goed te verzorgen. Wanneer je jouw darm te lang overbelast kunnen er kleine gaatjes in de darmwand ontstaan. Dit wordt een ‘lekkende’ darm genoemd. De darm is de oorzaak van vele ziekten en veel ziekten brengen schade aan de darm. Zo is het een cirkel die ergens doorbroken moet worden om klachten te verhelpen. 

Maagzuur | Spijsverteringsklachten

Hooikoorts

Allergieën | Intoleranties 

Astma

Huidklachten | Psoriasis | Eczeem

Een overbelasting van de lever

Nierstenen

Overgewicht

Diabetes | Insuline resistentie

Schizofrenie

Autisme

Verhoogde bloedvetten

Leververvetting

Depressie

Migraine

Colitis

Coeliaki

Prikkelbaar darmsyndroom

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Multiple Sclerose 

Alzheimer

Reuma

Hart en vaatziekten

 

WAT GEEF JIJ JE DARM

Je darmflora is gezond als het in harmonie samenleeft en werkt. Een balans tussen ‘goede’ en ‘foute’ bacteriën. Er ontstaan pas problemen als jij je darm overbelast, zodat de darmflora uit balans raakt. Ziekmakende micro-organisme als schimmels, bacteriën of parasieten, ‘foute’ bacteriën, krijgen de overhand. 

Maar er is meer dan alleen de darmflora. Dit is je darm microbioom met je darmflora, voldoende kort-keten-vetzuren en gezonde slijmvliezen. Wanneer ‘foute’ bacteriën de overhand krijgen zorgt dit voor een ontstekingsbevorderende darmflora en de kans op beschadigingen aan je darmslijmvlies met een lekkende darm als gevolg. Ongewenste stoffen kunnen je lichaam in en via de bloedbaan worden ze verspreidt. Je immuunsysteem is actief en ook de bloed-hersenbarrière heeft kans om schade op te lopen. Zo kan er een ‘leaky’ brain ontstaan. Daar wil ik je vandaag iets meer over vertellen in relatie tot stress. 

 

'LEAKY' BRAIN

Wanneer je darm microbioom gezond is en je dus een gezonde darmflora hebt, met voldoende kort-keten-vetzuren en gezonde slijmvliezen bescherm jij jezelf tegen veel ziekten. Je microbioom heeft 150 keer meer genen dan je menselijk cellen. Ze zijn dus in de meerderheid. 

Je darm communiceert met je hersenen middels neurotransmitters, immuunstoffen en metabolieten van bacteriën etc. Deze stoffen mogen de bloed-hersenbarrière passeren om informatie naar de hersenen en terug te brengen. De barrière beschermt de bloedcirculatie tussen je centrale zenuwstelsel en je lichaam. Het laat heel gericht stoffen en zuurstof door en houdt schadelijke stoffen buiten. 

Door het ontstaan van een verstoring in de darm, een ‘lekkende’ darm, komen er schadelijke stoffen in je bloed terecht. Deze schadelijke stoffen veroorzaken systemische laaggradige ontstekingen. Dit kan schade brengen aan weefsels en cellen in je lichaam, maar ook aan de bloed-hersenbarrière. De communicatie tussen de darm en het brein verloopt vervolgens niet meer optimaal, omdat er stoffen je door de barrière kunnen die eigenlijk niet in je hersenen thuishoren. 

 

Is het onrustig en verstoord in je darm, dan krijgt het brein allemaal negatieve berichten. Je hersencellen communiceren niet meer optimaal en de omgeving waarin ze functioneren is aangetast. Er ontstaat oxidatieve stress, ontstekingsreacties en daaruit kunnen vele ziekten voortkomen. 

CHRONISCHE STRESS

Niet alleen belasting qua voeding, medicatie, e-nummers etc. zorgt voor een grote belasting op je darm, ook stress is een grote veroorzaker van darmklachten. Je lichaam heeft een fantastisch systeem om met kortdurende stress om te gaan. Het wordt pas een probleem wanneer stress te lang aanhoudt. We leven in een maatschappij waarin alles snel gaat, er wordt veel van je gevraagd en je wil vaak heel veel ballen in de lucht houden. Dit kan ervoor zorgen dat je in een chronische stress fase belandt waarmee je jouw lichaam uitput. 

 

 

Wanneer je stress ervaart is het voor je lichaam veel lastiger om energie om te zetten in je mitochondriën. De energiefabriekjes die je in al je cellen hebt zitten. Je komt in een soort noodvoorziening terecht. In deze noodvoorziening maak je 16 keer minder energie uit dezelfde hoeveelheid glucose als in de mitochondriën. Je kunt ook geen vetten meer verbranden, want dit kan alleen in de mitochondriën. Je lichaam heeft dus constant behoefte aan suikers. Dit zorgt ervoor dat je opzoek gaat naar brandstof in de vorm van voeding, snacken en suikers. Vaak eet je dan veel te veel en sla je de overtollige suikers op als vet. Helaas kun je dit in een chronische stresssituatie niet verbranden, dus ligt overgewicht op de loer.

Daarnaast gaat je lichaam opzoek naar eiwitten die hij om kan omzetten in brandstof, glucose. Een gemakkelijke plek om dit weg te halen is uit je darmwand. Hier zit het eiwit glutamine en daar kan je lichaam glucose van maken om als energie te gebruiken. Je kan je voorstellen dat als jij je darmwand begint op te eten, dat hij steeds zwakker wordt. Ook op deze manier kan er een lekkende darm ontstaan. 

 

STRESS VERMINDEREN

Het is niet altijd makkelijk om stress te vermijden of te verminderen. Soms moet je echt keuzes maken om de belasting op je lichaam tijdelijk te verminderen. Als je maar door blijft gaan, dan stapelen klachten en ongemakken zich op met alle gevolgen van dien. Daarnaast is het belangrijk om je lichaam extra te ondersteunen in tijden van stress. Hoe groter de belasting op je lichaam, des te groter de vraag naar vitamines en mineralen. Al je systemen en organen verbruiken vitamines en mineralen en hoe harder ze moeten werken, des te groter is het verbruik. 

Je mitochondriën, energiefabriekjes, hebben het zwaar in tijden van stress of voorafgaande aan de overschakeling op de noodvoorziening. Wanneer de stress en ontstekingen afnemen en je de mitochondriën weer kan gebruiken hebben ze wel voldoende nutriënten nodig. Bij een te kort aan vitamines en mineralen kunnen ook zij hun taak niet uitvoeren en blijf je in de noodvoorziening waarin je 16 keer minder energie aanmaakt. Naast minder energie, produceer je ook melkzuur als afvalstof en dit kost weer energie en nutriënten om afgevoerd te worden. En veroorzaakt stijve spieren. 

Denk aan je lever die alle afvalstoffen moet verwerken bij een lekkende darm, gebruik van medicatie, ontstekingen of stress. Als hij niet voldoende kan ontgiften, stapelen de afvalstoffen zich op en ontstaat er meer en meer schade aan weefsels en cellen. Hij heeft voldoende micronutriënten als vitamines en mineralen nodig om deze taak uit te kunnen voeren.

Een andere manier om je lichaam echt even vakantie te geven is vasten. Je lichaam een bepaalde periode de ruimte geven om afvalstoffen af te voeren en de tijd geven om te herstellen. Een verplichte tijd om even rust te nemen, een stapje terug te doen en te onderzoeken wat je zou kunnen veranderen om jezelf weer meer ruimte te geven. 

 

 

Naast alle vitamines en mineralen zijn er ook mooie plantenstoffen waar jij je lichaam mee kan ondersteunen. Ze worden al eeuwen gebruik en soms een beetje vergeten. Ik wil in dit artikel de krachtige werking van Ashwagandha met je bespreken. Het heeft vele werkingen en is heel goed in te zetten ten tijde van stress in welke vorm dan ook. Veel trainen, een periode van vermoeidheid, darmklachten of te veel ballen in de lucht houden zijn allemaal vormen van stress.

 

DE MAGIE VAN ASHWAGANDHA

Ondersteuning in stressvolle periodes, innerlijke rust en verhoogt zo de vitaliteit in lichaam en geest. 

 

Dit is een eeuwenoud kruid wat al duizenden jaren een belangrijke rol inneemt in de Ayurvadische geneeskunde. Ashwagandha bevat van alle planten de grootste en structureel meest diverse verzameling withanolides, dit zijn de belangrijkste medicinale inhoudsstoffen. Het wordt ook wel ‘Indiase ginseng’ of ‘koninklijk kruid’ genoemd. Deze bijnaam heeft het te danken aan de adaptogene eigenschappen, lijkend op die van gingseng. Als adaptogeen verhoogt Ashwagandha de niet-specifieke afweer teen ziekte, lichamelijk en psychische stress. Acuut en chronisch. De benaming in het Sanskriet bestaat uit de woorden ashwa (paard) en gandha (geur). De wortel heeft een typische geur en moet je zo sterk maken als een paard. 

Tegenwoordig kan je de wortel vinden in een supplement om in te zetten bij geestelijke en lichamelijk klachten.

 

 

Ashwagandha heeft een brede werking en ondersteund de conditie van lichaam en geest.

Gaat cel veroudering tegen

Ondersteund het denken en geheugen

Ondersteund de glucose- en vetstofwisseling

Werkt stress verlagend, angst remmend en antidepressief

Neuroprotectief, ontstekingsremmend

Immunomodulerend en anti-oxidatief en kankerremmend

Hormoon regulerend

Spierversterkend en vergroot het uithoudingsvermogen

Geeft energie

 

Het gaat stemmingswisselingen, vermoeidheid, slapeloosheid en hypertensie tegen en verbetert het libido. Ondersteund bij het herstel van ziekte of een zware training, bij spierzwakte of reumatische klachten en bij neurodegeneratieve aandoening als de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Het heeft een sterkte werking bij stress gerelateerde klachten en een verminderde weerstand. 

 

ASHWAGANDHA EN...

 

SPORT

Ashwaghanda kan onder andere bijdragen aan het verbeteren van spierkracht, spiergrootte, spierherstel, het uithoudingsvermogen en vetverlies. Dit komt omdat het niet alleen de hersenactiviteit verbeterend, pijn en ontstekingen vermindert, maar ook de stresshormonen verlaagt. De opgebouwde hormonen in de bijnieren tijdens langdurige activiteit worden gebalanceerd. Dit samen met het vermogen om ontstekingen te verminderen in pijnlijke spieren en gewrichten en het stabiel houden van het energieniveau bevordert de sportprestatie. 

 

In een onderzoek van acht weken (met placebo controle) werd ashwagandha gecombineerd met krachttraining. De groep die de suppletie gebruikte had minder spierbeschadiging door training, hogere gehalte testosteron in het bloed, meer toename in spiermassa in armen en borst en een significant grotere afname van lichaamsvet.

 

 

STRESS

Ashwagandha heeft de mogelijkheid om kalmte te brengen en de focus en stemming te verhogen. 

De acute stressreactie van ons lichaam kan ons leven redden, maar chronische stress is anders. Dit kan behoorlijk schadelijk zijn. Steeds meer mensen hebben burn-out klachten veroorzaakt door stress. Chronische stress beïnvloed veel biochemische processen in het lichaam en zorgt zo voor veel uiteenlopende lichamelijke en psychische klachten. Tijdens periodes van veel stress produceren de bijnieren veel cortisol. Het gevolg kan zijn een chronische verhoogde bloedsuikerspiegel wat het risico van diabetes en overgewicht met zich meebrengt. Ook remt cortisol de immuunrespons en zo verlaagt het de weerstand en ben je sneller verkouden. De spijsvertering heeft ook hinder van te veel cortisol en jij kunt klachten als brandend maagzuur, obstipatie of diarree ervaren. Andere gevolgen zijn een verhoogde bloeddruk, cholesterolgehalten en slaapproblemen. Door het verlagen van cortisol brengt Ashwagandha kalmte, een verhoogde focus en verbeterde stemming. 

Maar Ashwagandha ondersteund ook in het reguleren van belangrijke neurotransmitters in de hersenen. Serotonine ons ‘happy’ hormoon en GABA welke zeer kalmerend werkt voor angst, slapeloosheid en spierkrampen. Zo beïnvloedt het lichaam en geest. Door het verlagen van de cortisolspiegels ‘het stresshormoon’ kan afvallen ook makkelijker worden en lichaamsvet verminderen. 

 

DARMEN

Stress heeft een directe invloed op de darmen en wordt in verband gebracht met vele ziekten zoals hierboven beschreven. Er ontstaat een dysbiose van de darmflora, een ontstekingsbevorderende omgeving, een verhoogde doorlaadbaarheid en minder herstellend vermogen van het darmslijmvlies. Met alle gevolgen die je in dit artikel hebt kunnen lezen.

De darmbacteriën kunnen zelf ook hormonen en neurotransmitters aanmaken, maar door de verminderde werking raakt deze aanmaak uit balans. Zoals we hebben gelezen communiceert de darm met de hersenen via neurotransmitters en hormoonstoffen. Wanneer deze aanmaak uit balans is, raakt ook de communicatie met de hersenen uit balans. Dit heeft onder andere invloed op je stemming, gedachten en slaap-waakritme.

Ashwagandha heeft een positieve invloed op het micobioom en werkt onder andere tegen pathogene bacteriën als E-coli, Salmonella, Streptococcus en Candida. Het ondersteund dus in het houden van balans en zo een gezonde darm. 

 

GEHEUGEN

Het is net zo belangrijk om je hersenen gezond en getraind te houden als de rest van je lichaam. Ashwagandha heeft invloed op het algehele geheugen en onze aandachtspanne. Zo kan je profiteren van een betere concentratie bij het uitvoeren van een moeilijke taak, een lastig gesprek of het geven van een presentatie. 

 

 

Wil je meer informatie over hoe jij je darm kan voeden of herstellen, kan werken aan stress, supplementen of heb je andere vragen dan mag je altijd contact opnemen. Je kunt hieronder je vragen stellen of een bericht sturen via de contactpagina. 

 

Liefs kim

Ik werk al een geruime tijd als therapeut en heb lang niet de juiste ondersteuning qua supplementen kunnen vinden. Dit heb ik nu wel en dat is erg fijn werken, want soms zie je door de bomen het bos niet meer in de wereld van supplementen. Naast deze check ik ook altijd wat je al gebruikt, want goed is goed en dat hoeven we niet te vervangen. Maar ik verbaas mij keer op keer wat er allemaal op het etiket vermeld staat of onduidelijk is.

 

Wil je meer weten over supplementen die 100% natuurlijk zijn, geen synthetische stoffen of chemische toevoegingen als e-nummers bevatten? Het zijn kwalitatief hoogwaardige producten en qua prijs vergelijkbaar met andere producten van dezelfde kwaliteit op de markt. 

 

Via onderstaande link kan je vast een kijkje nemen in de supplementen die ik het meest gebruik. En natuurlijk wijk ik hiervan af als er andere nutriënten of samenstellingen nodig zijn. Alles is een keuze. Maar mijn lichaam is natuurlijk en ik wil dit graag voeden met natuurlijke producten, dat is mijn visie en dus neem ik dit mee in mijn behandelingen. 

 

Wil je uitleg, heb je vragen of wil je gewoon meer informatie dan mag je mij altijd contacten. 

Commentaren: 0