DARMGEZONDHEID

 

Klachten als niet vrolijk zijn, lusteloos, vaak buikpijn of onregelmatige ontlasting mag je serieus nemen. Bij klachten van de schildklier, chronische vermoeidheid, gewrichtspijnen, psoriasis, darmaandoeningen en autisme is het verstandig om ook aan de darm te denken als mogelijke oorzaak. 95% van de serotonine aanmaak vindt plaats in de darm. Is de darm uit balans dan neemt dit af en dat kan van grote invloed zijn op je humeur en hersenfuncties, denk aan depressie en angst.

 

De kans bestaat dat je jouw darmen niet de juiste voeding geeft en/of te veel belast. Verkeerde eetgewoonten, stress, antibiotica behandelingen en infecties kunnen de darmflora en zo het immuunsysteem verstoren. Voor een goed werkend immuunsysteem is een gezonde spijsvertering noodzakelijk. 80-90% van ons immuunsysteem bevindt zich in de darm.

 

Je darmbacteriën moeten in balans zijn om hun taken uit te kunnen voeren. Wanneer de darmflora uit balans is worden voedingsstoffen niet meer opgenomen, door hoge belasting kan er een ‘lekkende darm’ ontstaan met alle gevolgen van dien. Wanneer je darmklachten langdurig negeert betstaat de kans dat er intoleranties, allergieën, chronische ontstekingen of andere ziekten ontstaan. De spijsvertering verminderd en er ontstaan grote te korten aan vitamines en mineralen.

Het gaat erom wat jij je darm geeft en is je darm instaat om voldoende te functioneren. Voor een goed werkend immuunsysteem is een gezonde spijsvertering noodzakelijk. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat een goede darmgezondheid bepalend is als het gaat om energie, een gezond gewicht, gezonde bloedsuikerspiegel, een geluksgevoel, goede slaap etc. 

Klachten van lichaam en geest die kunnen wijzen op darmproblemen

Huidproblemen (eczeem, netelroos, psoriasis)

Maagzuur

Prikkelbaar Darm Syndroom

Langdurige vermoeidheid

Allergische reacties of intoleranties

Gewrichtsproblemen

Fibromyalgie

Concentratiestoornissen of een slecht geheugen

Depressie

Stemmingswisselingen

Overgewicht

Auto-immuunziekten 

 

WAT GEEF JIJ JE DARM?

JE DARMEN EN DE BODEM

Als je jouw gezondheid willen beïnvloeden en behouden zijn de bodem en je darm de hoofdrolspelers. De bodem voedt je groenten en fruit en door dit te eten je lichaam. Nu is de bodem helaas niet meer wat het altijd is geweest en dat voeden van je lichaam is dus ook minder geworden.

 

Vandaag gaan we het hebben over de darm. Wanneer je darm uit balans is dan is snel de rest van je lichaam ook uit balans. In de darm bevindt zich zo’n 80-90% van ons immuunsysteem. Er leven hier anderhalve kilo micro-organisme in vrede samen. Ze bewaken je gezondheid. De darm heeft een rechtstreekse verbinding met je hersenen en deze communiceren continue met elkaar. Dus een onrustige darm zorgt voor een onrustig brein en andersom. 

Ten eerste |

Is het belangrijk om je lichaam te voeden met nutriënten. Belangrijk om zoveel mogelijk goede stoffen te eten, stoffen die je lichaam iets geven om te functioneren.

Ten tweede |

Wil je je lichaam niet onnodig belasten met e-nummers, zoetstoffen, synthetische stoffen, gluten, koemelk etc. Maar ook niet met stoffen waarvoor je een intolerantie hebt opgebouwd of zelfs een allergie. Dit zet je immuunsysteem en je darm behoorlijk onder druk. 

Ten derde |

Weet je dat de bodem ons niet meer geeft wat je nodig hebt en is het belangrijk om je lichaam te ondersteunen met supplementen. Naast dat de bodem niet meer is wat het was, worden groenten en fruit ook veel te snel geoogst en groeit het sneller met kunstmest. Voedsel heeft niet meer de tijd om te groeien om alle nutriënten op te bouwen die het zou moeten hebben. Dan nog te denken aan alle chemische middelen die worden gebruikt. 

Ten vierde | 

Is het belangrijk dat wat je eet ook wordt opgenomen. Het is dus van belang dat je voeding kwalitatief goed is, maar ook dat je darmen en spijsvertering goed functioneren. 

 

Eet onbewerkt

Maak de juiste combinaties voor je spijsvertering

Zorg voor een goede darmgezondheid

Gebruik supplementen als aanvulling

 

HET GOED FUNCTIONEREN VAN JE DARMEN

JE DARMEN EN ZIJN FLORA

Je darmflora zijn micro-organismen die in de darm leven, waarvan we er honderd biljoen hebben. Je hebt goede en schadelijke bacteriën en je wil graag dat deze in harmonie samenleven en werken. Wanneer ze uit balans zijn spreek je van een ‘bacteriële dysbiose’. Deze balans kan je weer herstellen. 

Voeding en leefstijl hebben een enorme invloed op je darmen, je darmflora en je stoelgang. Dit is iets wat jij zelf kan veranderen. Jij bepaalt wat je eet en wanneer je dit eet. Wanneer onze darmen niet werken ontstaan er te korten, word je moe, word je minder vrolijk en dit heeft invloed op al je lichaamsfuncties. Veel mensen vertellen dat als ze maar ontlasting hebben gehad, dat ze zich goed voelen. “Heb ik dat niet, dan voel ik mij futloos en bedrukt.” 

 

“Als ik maar ontlasting heb gehad, dan voel ik mij goed.” Een veel gehoorde uitspraak. 

 

Je kunt nog zo gezond eten, maar zonder een gezonde darmflora stagneert je stoelgang, kun je eiwitten niet verteren, geen gezonde vetten uit vezels maken, voedingsstoffen niet opnemen, maak je geen slaap- en ‘geluksstoffen’ etc. Dus wat geef jij je darm en hoe functioneert je darm zijn beide heel belangrijk. Je darmen hebben een enorm takenpakket en alleen een evenwichtige en gezonde darm kan dit uitvoeren. 

 

Je darmen zorgen voor opname van stoffen uit je voeding

Houden ziektekiemen uit voeding buiten

Zorgen ervoor dat er niet te veel en niet te weinig energie uit voeding wordt opgenomen

(Onder- en overgewicht hebben vaak een relatie met je darmflora)

 

Zorgen dat je een gezonde balans in bacteriën en schimmels behoudt

Rekent af met schadelijke stoffen uit voeding

Bindt overtollig cholesterol

Remt de ontstekingsreactie na iedere maaltijd

Zorgt voor gezonde darmslijmvliezen (zodat het niet ‘lek’ raakt)

Verminderd het risico op diabetes

Stimuleert je darmperistaltiek

Maakt B-vitamines en vitamine K

Voorkomt allergieën en intoleranties

 

Werken samen met het brein 

(Je darmen produceren meer neurotransmitters als het brein)

Heeft een rol in afbraak en recycling van de hormonen en neurotransmitters

(90% van je serotonine wordt in je darm aangemaakt)

 

Speelt een rol in hoe genen zich manifesteren tijdens ons leven

Zorgt dat je lever niet overbelast raakt

 

BEHANDEL JE DARMEN GOED

Zorg voor diversiteit in je voedingspatroon, deze diversiteit zorgt voor diversiteit in je darmbacteriën en dat bepaalt de gezondheid van je darmflora. Jij bepaalt wat je eet en jij eet ook wat jouw eten eet. Denk aan een vis die veel plastic binnenkrijgt in de oceaan of een kip die antibiotica of soja krijgt, dat krijg jij ook binnen. Je lichaam is natuurlijk en deze kan alleen natuurlijke producten gebruiken de rest moet hij afbreken en ontgiften. Het is natuurlijk niet alleen een belasting voor je darmen, ook voor andere organen die betrokken zijn bij deze processen. En we hadden het al over de bodem, als de plant niks kan opnemen, krijg jij het niet binnen. 

 

“Niet wat we eten, maar wat we verteren komt ons ten goede”

 

Eenzijdige en onvolledige voeding kan tot vele tekorten en een ongezonde darm leiden. Voeding, antibiotica, medicijnen, schimmelinfecties, stress en andere toxines zijn een enorme belasting voor je darmslijmvlies. Belast je jouw darmen en darmslijmvlies te veel dan kan er een ‘lekkende darm’ ontstaan met alle gevolgen van dien. 

 

LEKKENDE DARM ‘LEAKY GUT’

Verzorg je jouw darmen niet voldoende dan kan er een ‘lekkende darm’ ontstaan, een semipermeabele darm. In je dunne darm worden voedingsstoffen opgenomen in je bloed. Hij is dus doorlaatbaar, maar alleen voor hele kleine deeltjes. De wand van je darm is bekleed met darmslijmvlies en dit is de poort naar je bloed. Enzymen in je darm zorgen ervoor dat de deeltjes die doorgaan klein genoeg zijn en vervoert kunnen worden naar je lever en andere delen in je lichaam. Wanneer je jouw darmwand te veel belast kan het ontsteken of beschadigen en ontstaan er kleine gaatjes. Zo kunnen er stoffen lekken van je darm (de buiten wereld in je lichaam) naar het bloed. Bacteriën, gifstoffen, parasieten en voedingsmoleculen kunnen zo in je bloed komen en daar horen ze niet. Je immuunsysteem moet nu overuren draaien om het gevecht aan te gaan met al deze indringers. Zo raakt je immuunsysteem over belast en ontstaan er veel ziekten. Een lekkende darm doet niet direct pijn, maar geeft wel nare klachten als buikpijnen, opgeblazen gevoel, winden, hoofdpijnen en andere darmklachten of een chronische ziekte. Soms lijkt een ziekte er ineens te zijn, maar blijkt het vooraf te zijn gegaan aan het hebben van jarenlang darmklachten. Een lekkende darm heb je ook niet van de een op de andere dag, dit bouwt zich op door een overbelasting van verkeerde invloeden.

  

Een niet passend voedingspatroon

Bewerkte voeding

Intolerantie en allergieën negeren

Stress

Antibiotica

Medicijnen

Niet dagelijks ontlasten

Schimmels en gisten

Overmatig alcohol gebruik

Te veel snelle koolhydraten

Synthetische zoetstoffen

Te veel vet

E nummers

Eetstoornissen

Infecties

Bestraling en chemotherapie

Darmoperaties

Pesticiden

Verstoring in spijsvertering

Geen goed opgebouwde darmflora als baby

Overdreven hygiëne

 

STRESS

Stress kan je niet altijd vermijden. Het is wel belangrijk om chronische stress te beperken door zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Stress heeft een grote invloed om ons lichaam, omdat het veel stoffen gebruikt om stresshormonen aan te maken. Je schilklier functie kan vertragen en zo ook je stofwisseling en spijsvertering. De aanmaak van neurotransmitters daalt mede omdat onze darm ontregeld is door chronische stress. Stress neemt veel goede bacteriën weg en zo kunnen ziekmakende bacteriën makkelijker vermeerderen. Dit zorgt voor verminderde opname van voedingsstoffen, terwijl je in tijden van stress juist mee voedingsstoffen nodig hebt. Je algehele immuunsysteem staat onder druk en zo gaat je weerstand omlaag en je hebt meer kans op ontstekingen.

 

CHECK REGELMATIG

Kijk regelmatig achterom en luister naar je lichaam om uit te vinden of je darmen en spijsvertering naar behoren functioneren. 

JE VOEDINGSPATROON

Er is niet één voedingspatroon wat iedereen past. Voedingsmiddelen zijn ook niet per definitie gezond of ongezond voor iedereen. Als jij intolerant bent voor eieren dan kan je ze beter niet eten, terwijl een goed ei voor ander een mooie eiwitbron kan zijn. Het is afhankelijk van de persoon welk voedingsmiddel ondersteunend of belastend werken. 

Belangrijk is om je darmen niet onnodig te belasten en ze te ondersteunen met voldoende variatie en voedzame producten in je voedingspatroon. Kies voor levend, natuurlijk voedsel. Voedsel waar je lichaam iets mee kan, voedsel met de minste bewerking. De industrie haalt veel voedingsstoffen uit je voeding, waardoor de voedingswaarde daalt. De kwaliteit van het product gaat achteruit, zodat het langer houdbaar is of de verwerking makkelijker is bijvoorbeeld. 

 

HET GOEDKOOPSTE MEDICIJN 

Naast voeding is water heel belangrijk, je bestaat tenslotte voor een groot deel uit water. Heb je nooit dorst en heel vaak trek dan kan dat een signaal zijn van te weinig drinken. Een te kort aan vocht kan ervoor zorgen dat je niet dagelijks ontlast. 

VEZELS

Je microbioom heeft vezels nodig, niet-oplosbare en oplosbare vezels. Niet oplosbare zorgen voor volume en darmperistaltiek. Dit vind je in groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, granen en pseudogranen. Wil je jouw darm ontlasten zorg dan dat je de vezels niet alleen maar haalt uit gluten houdende producten. Dit vergroot de kans op een lekkende darm. De oplosbare vezels zijn ‘eten’ voor jou darmbacteriën. Dit zetten ze om in kortketenvetzuren en dit gebruiken ze om hun taken uit te voeren. Ook dragen ze bij aan een gezond cholesterol, stabiele bloedsuikerspiegel en een verzadigd gevoel. Dit vind je in groente, fruit, noten, zaden, knoflook, paddenstoelen, haver etc.

PROBIOTICA

Dit zijn bacteriën die in je darm leven en zorgen voor een goede darmflora en spijsvertering. Ze ondersteunen het vermogen van je lichaam om voedingsstoffen op te nemen, infecties te bestrijden, bevorderen de stoelgang, verminderen ontstekingen en bevorderen het immuunsysteem. Het zijn de levende ‘goede bacteriën’. Naast probiotica is het belangrijk om voor voldoende prebiotica te zorgen. Deze voeden de darmbacteriën, dat zijn de vezels. 


PROBIOTICA

We hebben al gelezen dat je darmbacteriën in balans moeten zijn om in harmonie samen te leven en werken. Met voeding, leefstijl en probiotica kan je de balans in je darm weer herstellen. Probiotica kan veel ondersteuning bieden in het herstel van je darmen en zo in het verhelpen van vele ongemakken en ziekten. Denk aan depressie, angst, ontstekingsziekten, reuma, diabetes, kanker, eczeem, huidproblemen en overgewicht. 

BEWUST LEVEN

Tegenwoordig krijgen we veel minder probiotica binnen dan vroeger. Door de komst van de koelkast hoeven voedingsmiddelen niet meer gefermenteerd te worden voor de houdbaarheid. Kefir, zuurkool, kimchi, yoghurt, tempeh, miso en kombucha zijn gefermenteerde producten.

 

 

Herken jij je in de symptomen die hierboven beschreven zijn of wil je meer weten in het voorkomen van darmklachten of andere ziekten dan kunnen we altijd samen kijken of ik iets voor je kan betekenen. Heb je vragen over probiotica of wil je weten of degene die je gebruikt je geeft wat je nodig hebt? Stuur mij je etiket en ik kijk er graag naar.

 

Liefs kim

Ik werk al een geruime tijd als therapeut en heb lang niet de juiste ondersteuning qua supplementen kunnen vinden. Dit heb ik nu wel en dat is erg fijn werken, want soms zie je door de bomen het bos niet meer in de wereld van supplementen. Naast deze check ik ook altijd wat je al gebruikt, want goed is goed en dat hoeven we niet te vervangen. Maar ik verbaas mij keer op keer wat er allemaal op het etiket vermeld staat of onduidelijk is.

 

Wil je meer weten over supplementen die 100% natuurlijk zijn, geen synthetische stoffen of chemische toevoegingen als e-nummers bevatten? Het zijn kwalitatief hoogwaardige producten en qua prijs vergelijkbaar met andere producten van dezelfde kwaliteit op de markt. 

 

Via onderstaande link kan je vast een kijkje nemen in de supplementen die ik het meest gebruik. En natuurlijk wijk ik hiervan af als er andere nutriënten of samenstellingen nodig zijn. Alles is een keuze. Maar mijn lichaam is natuurlijk en ik wil dit graag voeden met natuurlijke producten, dat is mijn visie en dus neem ik dit mee in mijn behandelingen. 

 

Wil je uitleg, heb je vragen of wil je gewoon meer informatie dan mag je mij altijd contacten. 

Commentaren: 0