DE LEVER

De meest spectaculaire activiteit van je lever is ontgiften. Dit doet hij met biochemische vlijt en vernuft waar menig laborant jaloers op kan zijn. Hij maakt stoffen onschadelijk en werkt ze je lichaam uit. Binnen de reguliere geneeskunde is er geen medicijn om de lever te herstellen. En vaak komen ze pas achter een verminderde werking als de leverwaarden erg uit balans zijn. Als het misgaat dan is transplantatie de enige oplossing. Leefstijl, voeding en supplementen kunnen de lever onderhouden en herstellen. 

 

Je lever verwijderd afvalstoffen die het lichaam binnenkomen en die daar dus niet thuishoren. Dit is niet het enige wat hij moet verwerken. In drukke tijden komt daar ‘crisis’, stress en frustratie bij en dat is een lading ‘emotioneel gif’. Het is echt de moeite om lief te zijn voor je lever. Je ervaart meer energie, een goed gewicht en prettig humeur. 

 

Naast ontgiften vervult de lever nog veel meer functies in ons lichaam. Hij zorgt dat je 24 uur per dag suiker beschikbaar hebt. Je lever ondersteund in de aanmaak van eiwitten en de omzetting van eiwitten, vitamines en stoffen die nodig zijn voor de stolling van je bloed. Hij zorgt voor de producties van gal, dat zorgt voor een goede opname van vetten in de darm. Het is echt van belang dat de lever naar behoren functioneert.

 

 

Vasten is één van de krachtigste manieren om de lever te reinigen. 

DE MAATSCHAPPIJ

Je lever krijgt binnen de huidige maatschappij steeds meer voor zijn kiezen. Denk aan het toegenomen gebruik van alcohol en de hoeveelheid medicijnen die gebruikt worden. Dit hoort niet in je lichaam thuis en kunnen behoorlijke schade achterlaten na gebruik. Drinkwater, luchtverontreiniging, voeding, cosmetica, antibiotica en hormonen in vlees zijn ook een belasting voor de lever. Daarnaast is de maatschappij gehaast en gestrest wat zorgt voor de nodig stresshormonen die de lever mag aanmaken en omzetten. Pas als belastende stoffen door de lever zijn verwerkt verliezen ze hun schadelijke effect. 

 

OPSLAG VAN GIF

Wanneer de lever te veel te verwerken krijgt dan kan hij nog maar één ding doen. Het gif opslaan in lichaamsvet of ander weefsel. Dit is natuurlijk geen oplossing, maar enkel het verplaatsen van het probleem. Zodra je gaat afvallen en vetten gaat verbranden komen de gifstoffen weer in de bloedbaan terecht. Wanneer de lever te lang te hoog wordt belast verminderd zijn werking en kan hij uiteindelijk de afvalstoffen niet meer verwerken. Het is soms lastig vast te stellen wanneer er sprake is van een verminderde leverwerking. De artsen zien dit pas als de waarden van de leverenzymen in het bloed bijvoorbeeld te hoog zijn. De klachten zijn dan vaak al vrij ernstig. Het is belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren en kritisch te kijken naar de mate waarin je hem belast.

KLACHTEN BIJ EEN VERMINDERDE LEVERWERKING

Vermoeidheid

Obstipatie

Onrustige huid

Een geel uitziende huid

Hoge bloeddruk

Opgeblazen buik

Snel blauwe plekken krijgen

Concentratie en geheugenstoornissen

Somberheid en depressie

Visusklachten

Hoofdpijn

Spierpijnen 

Misselijk 

Moeilijk vet verteren

Slaapstoornissen (01:00 – 03:00)

Lastig uit bed komen in de ochtend

Geen eetlust

 

JE LEVER ONTLASTEN MET NATUURLIJKE MIDDELEN

 

VERMINDER DE BELASTING

Voorkom dat je lever te veel gif van buiten te verwerken krijgt. Denk aan sigarettenrook, medicijnen, bestrijdingsmiddelen, e-nummers, toevoegingen aan voeding en verzorgingsproducten, zware metalen, alcohol, cacao, koffie en zwarte thee. Maar ook het effect van frituren, braden en roosteren van eten. Kies liever voor bijvoorbeeld koken, stoven of smoren. 

 

Kijk kritisch naar de etiketten van voeding en supplementen. Vermijdt synthetische toevoegingen, additieven en onnatuurlijke aroma’s. 

 

Kies voor biologische producten, zonder bestrijdingsmiddelen en zoveel mogelijk producten zonder kunstmatige toevoegingen. Minder in het gebruik van alcohol, want het afbreken van alcohol kost je leverveel extra voedingsstoffen. Ook vermindert het de opname van voedingsstoffen in de darm en verstoort het de darmflora.

Cafeïne is een grootverbruiker van glutathion. Dit is één van de krachtigste antioxidanten die het lichaam zelf kan aanmaken. Ook B-vitamines en magnesium worden rijkelijk verbruikt bij de verwerking.

 

BITTER EEN CADEAUTJE VOOR DE LEVER

Bittere smaken bevorderen de afgifte van gal in de darmen. Dit stimuleert de stoelgang. De lever loost zijn afvalstoffen via gal om definitief verwijderd te worden. Kies vaker voor uien, knoflook, de schil van de citrus en groene thee. Ook kool, druiven en kersen bevatten bitterstoffen. Ze ondersteunen de lever in het vangen van gifstoffen en verwijderen. Helaas smaakt de witlof, andijvie en spruiten een stuk minder bitter dan vroeger. Door raffinage van grondstoffen wordt bitter aan het product onttrokken. Ook het vlies rond graan en het velletje om een noot bevatten bitterstoffen, maar veel granen en noten worden bewerkt, ze bevatten de bitterstoffen amper nog. Kies dus wederom voor onbewerkte producten. Producten die nog het dichts bij de natuur staan. 

 

ENERGIE ROVERS

Er zijn veel producten die energie van de lever beroven. Verzadigde vetten, geraffineerde koolhydraten en suikers of zoetmiddelen, gluten of producten waar je een intolerantie voor hebt belasten de lever. Ook koffie en scherpe kruiden kunnen heftig zijn als je lever het zwaar heeft. Gebruik niet dagelijks vlees, maar vervang het ook wel door vis, peulvruchten, noten of geitenkaas bijvoorbeeld. Ook kan je letten op voedselcombinatie, vooral bij de warme maaltijd, en dan vooral op eiwitrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Aardappelen en vlees zijn zwaar verteerbaar in tegenstelling tot aardappelen met groenten. Dit is makkelijker te verteren en zo belast je de lever ook minder. Je sterkste verteringsmoment ligt tussen 12.00 en 13.00 en daarom kan het de voorkeur hebben om de warme maaltijd rond dit moment te nemen, lukt dit niet dan het liefs voor 19.00. Zuivel als melk en yoghurt belemmeren de opname van voedingsstoffen en kun je daarom beter niet bij de maaltijd gebruiken. Een dessert als vla of yoghurt kan dus een grote impact hebben op de opname van voedingsstoffen. 

 

HEETWATERKUUR

Deze kuur ondersteund je lever in het afvoeren van afvalstoffen. Het is een oud Ayurvadische manier om afvalstoffen snel te verwijderen, de spijsvertering te versterken en de reserve-energie te vergroten. Je kookt in de ochtend 1 liter water voor 20 min op laag vuur. Kook het ook echt zo lang, om het element vuur te verhogen en zo de stofwisseling te verhogen. Aan het einde voeg je wat geraspte gember toe. Schenk het water in een thermos en drink dit gedurende de dag met kleine slokjes op. Probeer het zo heet mogelijk te drinken. Pas op dat je je tong niet verbrandt. 

 

VERSTERK JE LEVER

Met basiselementen kan jij je lever al versterken. Zorg voor een voedingspatroon welke je lichaam ondersteund. Kies een gezonde levensstijl met voldoende rust, slaap en buitenlucht. Werk niet tot laat door, maar kies voor rustgevende activiteiten als muziek luisteren, kletsen of een boek lezen. Je kunt af en toe een periode van schaarste inlassen in de vorm van vasten om afvalstoffen af te voeren. 

 

Een sterke lever zorgt ervoor dat je makkelijker gewicht verliest, meer voedingsstoffen opneemt en helder kunt denken. 

 

Vasten is een krachtige manier om de lever te reinigen

BELANGRIJKE NUTRIENTEN VOOR DE LEVER

 

Beschermende factoren van de lever kun je uit voeding en supplementen halen, net wat voor jou van toepassing is. Glutathion is een hele belangrijke bij ontgiften, maar ook vitamine A, C en een B complex zijn van waarde. Magnesium heeft een grote rol samen met B6, B12 en folaat. Wanneer je plantaardig eet is B12 een belangrijke om bij te suppleren, omdat dit voornamelijk voorkomt in dierlijke producten. De basis van alles is een gevarieerd, puur en onbewerkt voedingspatroon, zodat je de lever minimaal belast en zoveel mogelijk ondersteund. De darm heeft ook een grote rol in de gezondheid van je lever en de stoffen die hij moet verwerken. 

 

Leer meer over de darmflora & gezondheid

 

MEER OVER DE DARMFLORA

 

BEWUST LEVEN 

Als je vragen hebt kan je ze hieronder stellen of persoonlijk contact opnemen. Wil je een sparren over ongemakken, klachten of hoe te veranderen dan kan je altijd een gratis intake aanvragen. Ik kijk graag samen of ik iets voor je kan betekenen.

 

Liefs Kim 

 

30 dagen begeleiding

In 30 dagen leer ik jouw de touwtjes over je gezondheid in handen nemen. Je gaat je lichaam ontlasten en voeden met de juiste nutriënten passend bij jouw behoefte. De 30 dagen worden op maat samengesteld en volledig afgestemd op jouw klachten, wensen en situatie.

Vasten detox-reis van 9 dagen

Je maakt een reis waarbij je jouw lichaam eerst voorbereidt op een periode van vasten. Vervolgens ga je vasten en bouw je weer op naar een volwaardig voedingspatroon.

Liever een andere reis op maat?

Wil je een langere vast op maat of wil je vasten inzetten rond kankerbehandelingen neem dan contact op. Samen kijken we hoe ik je hierin kan ondersteunen. 

Ik werk al een geruime tijd als therapeut en heb lang niet de juiste ondersteuning qua supplementen kunnen vinden. Dit heb ik nu wel en dat is erg fijn werken, want soms zie je door de bomen het bos niet meer in de wereld van supplementen. Naast deze check ik ook altijd wat je al gebruikt, want goed is goed en dat hoeven we niet te vervangen. Maar ik verbaas mij keer op keer wat er allemaal op het etiket vermeld staat of onduidelijk is.

 

Wil je meer weten over supplementen die 100% natuurlijk zijn, geen synthetische stoffen of chemische toevoegingen als e-nummers bevatten? Het zijn kwalitatief hoogwaardige producten en qua prijs vergelijkbaar met andere producten van dezelfde kwaliteit op de markt. 

 

Via onderstaande link kan je vast een kijkje nemen in de supplementen die ik het meest gebruik. En natuurlijk wijk ik hiervan af als er andere nutriënten of samenstellingen nodig zijn. Alles is een keuze. Maar mijn lichaam is natuurlijk en ik wil dit graag voeden met natuurlijke producten, dat is mijn visie en dus neem ik dit mee in mijn behandelingen. 

 

Wil je uitleg, heb je vragen of wil je gewoon meer informatie dan mag je mij altijd contacten. 

Commentaren: 2
  • #2

    Kim (zondag, 25 september 2022 08:14)

    Ik heb je via de mail geantwoord. Liefs kim

  • #1

    Yvonnevb.nl@gmail.com (zaterdag, 24 september 2022 12:45)

    Hoi Kim, ik verlies veel haar. Wat zou ik daar tegen kunnen doen?
    Groet, Yvonne