WEET JIJ WAT JE ALLEMAAL EET, SMEERT EN SLIKT?

 In mijn vorige artikel heb je al meer kunnen lezen over het wel of niet gebruiken van supplementen. Ik leg uit waarom micronutriënten zo belangrijk zijn en waarom de voeding van tegenwoordig niet meer is wat het was. Daarnaast ga ik kort in op redenen waarom we veelal een tekort hebben aan micronutriënten door verminderde opname, stress, voeding, ziekten en medicijnen. Een niet geheel onbelangrijk onderdeel is het binnen krijgen van steeds grotere hoeveelheden e-nummers en daar wil ik je in dit artikel meer over vertellen. 

JE LICHAAM VOEDEN EN NIET VULLEN

Dit is voor mij heel belangrijk. Ervoor zorgen dat hetgeen je eet, slikt of smeert ook voedzaam is. Dat het iets is waar je lichaam werkelijk iets mee kan. Als we het hebben over voeding en supplementen is het ten eerste erg belangrijk dat je lichaam instaat is om stoffen op te nemen. Een schoon, gezond en gevoed lichaam kan stoffen beter opnemen. Ten tweede is het belangrijk dat de stoffen die je binnenkrijgt hoog biologisch beschikbaar zijn. Dit gaat niet over jou maar over de stof. Er zit een groot verschil in biologische beschikbaarheid van stoffen. Zeker in supplementen is het belangrijk om kritisch naar te kijken of de stoffen organisch of synthetisch zijn. Ten derde en daar wil ik het in dit artikel over hebben is het belangrijk om je lichaam niet onnodig te belasten met chemische stoffen. 

E-NUMMERS

E-nummers zijn synthetische vul- en/ of hulpstoffen om de eigenschappen van een product te verbeteren. Denk aan kleurstoffen, conserveringsmiddelen of smaakversterkers. Niet alle e-nummers zijn slecht en ook niet alle producten zonder schadelijke e-nummers zijn goed. Wat in mijn ogen belangrijk is, is dat we ons bewust zijn van wat er allemaal in onze voeding en supplementen zit. Er wordt volop met de kwaliteit van ons eten gespeelt om de kleur, smaak, smeerbaarheid, versheid en houdbaarheid te beïnvloeden. Uiteindelijk gaat geld een rol spelen en gaat kwantiteit van het product voor de kwaliteit van het product. Het moet allemaal goedkoper en we worden getriggerd door kreten als ‘suikervrij’ of flinke kortingen. 

 

We kiezen voor snel en makkelijk, omdat dat goed past binnen ons gehaaste leven. We vertrouwen erop dat de producent het beste met ons voor heeft. Is dat wel zo? Wanneer blijkt dat we steeds dikker worden door onze levensstijl worden we aangemoedigd om producten ‘zonder suiker’ of ‘met 0% vet’ te kopen. De suiker is uit deze producten gehaald, maar wel vervangen door synthetische zoetstoffen die zowaar nog schadelijker zijn. We worden nog dikker en zieker. 

 

Stoffen die een e-nummer hebben gekregen zijn goedgekeurd door de EFSA en in bepaalde mate veilig bevonden. De stoffen komen tegenwoordig in heel veel producten voor. Misschien is het niet schadelijk als je een keer een stukje taart eet met een bepaalde stof. Een stuk taart waar je bewust voor kiest. Wat wel schadelijk wordt als de stoffen in je supplementen zitten, die je slikt om jezelf te voeden of in voeding die je dagelijks gebruikt. Je krijgt dan dagelijks stoffen binnen die voor veel bijwerkingen kunnen zorgen. Veel e-nummers hebben wel een extra bepaling gekregen dat ze niet verwerkt mogen worden in het eten van zuigelingen, kleuters of aanstaande moeders. De vraag is dan hoe veilig zijn de stoffen echt?

 

Toch zit snoep vol met stoffen die vele bijwerkingen kunnen hebben. Als een kind vaak druk, hyperactief is of astmatische klachten heeft dan kan je checken welke stoffen die vaak binnenkrijgt. Zoek naar een vervanging, want er bestaan ook echt producten waar e-nummers niet inzitten. 

 

ETIKETTEN 

Het is niet altijd duidelijk wat er allemaal in een product zit. Soms staat er een hele lijst aan ingrediënten waarvan je de helft bijna niet kunt uitspreken. Ook worden de percentages van een bepaalde stof niet benoemd. Dit is een geheim waarvan het publiek niet op de hoogte wordt gesteld. Je kunt ervan uitgaan dat het product wat als eerste op het etiket benoemd wordt, het grootste aandeel heeft. Je kunt een keer een pakje kauwgom bekijken en kijken wat de eerste ingrediënten zijn. Dit zijn vaak zoetstoffen, waaronder ook aspartaam (E951). Over deze stof is voldoende te vinden om te kunnen concluderen dat het om een giftige stof gaat. Moet je nagaan dat je dit dagelijks voor meerdere uren in je mond hebt.  

 

SYNONIEMEN

Vaak wordt er op het etiket een geruststellende of populaire naam vermeld en niet het werkelijke e-nummer met zijn naam. Het e-nummer E621 heeft een hele lange lijst aan synoniemen als maltodextrine, enzymen, gistextract etc. Het is een synthetische smaakversterker die in heel veel producten verwerkt zit en we dus in een steeds hogere dosis binnenkrijgen. De bijwerkingen liegen er niet om. Het verstoort onder andere de hormonen ghreline en leptine. Ghreline laat je weten dat je trek hebt en leptine dat je verzadigd bent. Als dit uit balans is, dan blijf je trek hebben, met alle gevolgen van dien. Het is goed om je hier bewust van te zijn, zodat je een onherkenbaar ingrediënt kunt opzoeken om te kijken of je dit wel binnen wilt krijgen. De regels zijn niet heel streng en ook mogen bedrijven volstaan met de vermelding conserveringsmiddel of emulgator. 

 

ZOETSTOFFEN EN SUIKERS

Veel suikers zijn uit producten gehaald en die zijn vervangen door zoetstoffen. Heel kort het proces van suikers in je lichaam. Suikers worden in je lichaam opgenomen en omgezet in glucose. Je lichaam laat insuline vrijkomen, zodat de glucose de cel in kan en omgezet kan worden in energie in de mitochondriën. Door het eten van suiker kun je dus meer energie ervaren. Wanneer je zoetstoffen gaat gebruiken dan gaat nog steeds het proces met insuline in werking en wordt de zoetstof richting de mitochondriën gebracht. Alleen als de zoetstof daar wordt uitgepakt zit er niks in waar je lichaam energie van kan maken. Dus door zoetstoffen heb je enorme bloedsuiker schommelingen, blijft je lichaam om energie vragen en komen de kilo’s er vanzelf aan. Je houdt je lichaam als het ware voor de gek. Ook voor zoetstoffen zijn er heel veel synoniemen en zijn ze soms lastig te ontdekken op een etiket. Ik heb hieronder een aantal zoetstoffen voor je beschreven en ook een afbeelding met de vele synoniemen die er zijn voor echte suikers. Weet dat er nog meer zijn. 

 

ANDERE E-NUMMERS; VOEDING EN SUPPLEMENTEN 

Naast zoetstoffen zijn er natuurlijk ook een heleboel andere e-nummers te benoemen. Ik heb hieronder een aantal veel voorkomende e-nummers in voeding en supplementen beschreven. Het gaat in dit artikel echt om een stukje bewustwording, zodat je zelf kunt bepalen en kiezen wat je wel of niet binnen wil krijgen. Denk niet dat je niks meer veilig kunt eten en er zijn heel veel alternatieven. Het is ook geen ramp om af en toe iets binnen te krijgen, maar met producten die je dagelijks gebruikt zou ik persoonlijk iets kritischer zijn. Zeker als je kijkt naar supplementen die je gebruikt om fitter en gezonder te zijn. 

BEWUST LEVEN

Denk niet dat je direct alles weg moet gooien waar een e-nummer in zit. Weet dat er ook e-nummers zijn die niet schadelijk zijn bevonden. Ken je een ingrediënt op het etiket niet, check dan of je het wel of niet wil gebruiken. Kies voor een bewust leven en zorg dat je de touwtjes over je gezondheid zelf in handen hebt. Jij bepaalt, jij bent de baas over je eigen lichaam. En niks hoeft voor 100%, maar wel fijn als jij bepaalt en niet de verslavende stoffen of de reclame kreten op een verpakking. Check je etiketten van je supplementen en voeding en kijk of het voor jou werkt. 

 

Als je vragen hebt mag je ze altijd stellen. Heb je een etiket en twijfel je of je dit wel of niet zou gebruiken of zoek je ergens een alternatief? Ik kijk graag met je mee. Je kunt hieronder een reactie achterlaten of contact opnemen via de contactpagina. Contact

 

Liefs Kim

Ik werk al een geruime tijd als therapeut en heb lang niet de juiste ondersteuning qua supplementen kunnen vinden. Dit heb ik nu wel en dat is erg fijn werken, want soms zie je door de bomen het bos niet meer in de wereld van supplementen. Naast deze check ik ook altijd wat je al gebruikt, want goed is goed en dat hoeven we niet te vervangen. Maar ik verbaas mij keer op keer wat er allemaal op het etiket vermeld staat of onduidelijk is.

 

Wil je meer weten over supplementen die 100% natuurlijk zijn, geen synthetische stoffen of chemische toevoegingen als e-nummers bevatten? Het zijn kwalitatief hoogwaardige producten en qua prijs vergelijkbaar met andere producten van dezelfde kwaliteit op de markt. 

 

Via onderstaande link kan je vast een kijkje nemen in de supplementen die ik het meest gebruik. En natuurlijk wijk ik hiervan af als er andere nutriënten of samenstellingen nodig zijn. Alles is een keuze. Maar mijn lichaam is natuurlijk en ik wil dit graag voeden met natuurlijke producten, dat is mijn visie en dus neem ik dit mee in mijn behandelingen. 

 

Wil je uitleg, heb je vragen of wil je gewoon meer informatie dan mag je mij altijd contacten. 

Commentaren: 0