KETOGEEN
“Doorbreek een bepaalde gewichtsdrempel, een patroon, suikerverslaving of eet tegen ziektes”
Een koolhydraat arme levensstijl en een ketogeen dieet zijn tegenpolen op de westerse manier van leven welke rijk is aan snelle koolhydraten en het constant en overal eten tot ons nemen. Hoe langer het westerse voedingspatroon is gehanteerd hoe heftiger de reactie van het lichaam kan zijn. De vele koolhydraten uit een westers voedingspatroon worden in ons lichaam omgezet in glucose en met behulp van insuline opgenomen in onze cellen. Daar wordt vervolgens energie van gemaakt in de mitochondriën, kleine energiefabriekjes in ons lichaam. Blijven we dit systeem constant belasten met een grote hoeveelheid aan koolhydraten dan worden we steeds minder gevoelig voor insuline. Een te veel aan glucose slaan we op in onze lever en spieren, maar consumeren we nog meer, dan slaat het lichaam dit op als vet. Dus door veel suikers en geraffineerde koolhydraten te eten worden we steeds dikker. Je kunt namelijk geen suikers eten en vetten verbranden tegelijkertijd. Een langdurige oplossing kan een koolhydraatarm voedingspatroon zijn in combinatie met intermitterend vasten. Wil je net iets meer of lukt het niet op deze wijze dan is het ketogeen dieet een optie.
Koolhydraat arm en ketogeen verschillen in de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten die toegestaan zijn. Bij het ketogeen dieet let je veel meer op de verhoudingen en op het metabolisme. Je wilt in een bepaalde metabole toestand verkeren. Ketogeen volg je vaak voor een bepaalde periode en noem je een dieet. Koolhydraatarm eten noem je meer een levensstijl, een manier van eten met veel meer vrijheid.
Ketogeen | Een dieet voor bepaalde tijd
“Doorbreek een bepaalde gewichtsdrempel, een patroon of eet tegen ziektes”
Koolhydraatarm | Een levensstijl
Als we kijken naar macronutriënten lijken veel mensen overvoed. Overgewicht wordt een steeds groter probleem. Anderzijds zijn we juist gigantisch ondervoed. We komen met zijn allen veel vitamines, mineralen en andere plantenstoffen te kort. De WHO heeft dit geschat op 2 miljard mensen.
MICRONUTRIENTEN
In mijn eerdere artikel kan je lezen waarom we wel of geen supplementen zouden gebruiken. Lees meer….
En wil je vervolgens meer weten over wat e-nummers zijn en hoe ze verscholen zitten in onze voeding en supplementen lees dan mijn artikel over e-nummers.
Supplementen | micronutriënten
Let ten eerste op de biologische beschikbaarheid
Ten tweede op alle synthetische vul- en hulpstoffen.
MACRONUTRIENTEN
In dit artikel gaan we het hebben over macronutriënten, eiwitten, vetten en koolhydraten en het ketogeen dieet. Het ketogeen dieet is niet om langdurig in te zetten. Net als vasten en fasting mimicking is het een tool die je kunt inzetten om je gezondheid te verbeteren. Er bestaat wel wat controverse rond het ketogeen dieet, maar het neemt in populariteit toe en daarom wordt het op dit moment veel onderzocht. Zie het ketogeen dieet als iets tijdelijks om vervolgens door te gaan in een koolhydraatarme levensstijl. Er zijn ook veel mensen die voldoende hebben aan een koolhydraatarme manier van eten en hiermee hun doel bereiken. Zo is er dus ook niet één patroon voor iedereen. Wat voor mij belangrijk is bij alle stijlen is dat het pure, onbewerkt en kwaliteitsproducten zijn en producten met liefde voor de wereld en de natuur.
KETOGEEN
Maak gerechten op basis van groenten
Onbewerkte producten
Eenvoudige recepten
Heel laag in koolhydraten
Voldoende vezels
Geef maaltijden smaak, kleur en variatie
KETOGEEN DIEET
Ketose is een oeroud biologisch verschijnsel dat ons vroeger in tijden van voedselschaarste hielp overleven. Dit is de meest strikte vorm van minder koolhydraten eten, naast vasten uiteraard. Je lichaam gaat vetten en ketonen gebruiken als voornaamste brandstof. Dit zijn lichaamsvetten of komen uit voeding. Vetverbranding is een veel efficiëntere brandstof die minder vrije radicalen produceert. Vrije radicalen zijn afvalstoffen die kunnen zorgen voor weefselschade en ontstekingen en die je lichaam weer moet afvoeren. Je hersenen hebben naast ketonen altijd een beetje glucose nodig, maar dit hoef je niet uit voeding te halen. Je lichaam kan dit zelf aanmaken uit eiwitten en glycerol (onderdeel van vetten). Zo werken ketogenese (ketonen aanmaak) en glucogenese (aanmaak van glucose) samen.
Je kunt af en toe een ketogene maaltijd gebruiken, maar wil je in ketose komen dan moet je dit dieet heel strikt gevolgen. Is je lichaam vertrouwd met het in ketose zijn en het gebruik van vetten als brandstof dan kan je vaak iets meer koolhydraten gebruiken. Dit verschilt heel erg per persoon. In het begin ben je dus wat strenger, maximaal 30 gram koolhydraten en later kan je hier wat meer mee spelen. Vergeleken met een westers voedingspatroon is dit een grote stap. Twee volkoren boterhammen staan al voor 30 gram koolhydraten. Dus wil je ketogeen gaan eten, dan vraagt dit van je om aandacht te geven aan je voeding en maaltijden. Het is wel een mooie reis om te ervaren wat het voor je lichaam kan betekenen. Het mooie is dat je honger afneemt omdat je verzadigd bent en altijd brandstof voorhanden hebt. Je gaat minder eten en hebt minder de behoefte om te snacken. Het is wel belangrijk om voldoende te eten. Voldoende vetten. Eet je te weinig vetten, dan zal je wel honger hebben en in de spaarstand komen en eet je te veel vetten dan zal je niet afvallen. Het is dus de kunst om hier balans in te vinden.
Eten is niet verboden, er is geen caloriebeperking, maar het gaat om de juiste verhouding tussen de macronutriënten vetten, eiwitten en koolhydraten. Het belangrijkste is koolhydraten vermijden en ben je bewust van alle verschillen koolhydraten in voeding. Ga zeker geen lightproducten gebruiken.
Je bloedsuiker stabiliseert, je wordt rustiger en je focus en helderheid vergroten. Deze voordelen kan je ook al behalen met een voedingspatroon laag in koolhydraten en dan hoef je niet zo extreem te gaan als met het ketogeen dieet. Maar het ketogeen dieet kan net de overgang zijn voor jou, het doorbreken van een patroon en de schakel naar een gezond gewicht.
“Eet als je honger hebt, stop als je genoeg hebt.”
Is dit gevoel nog uit balans – laat je dan ondersteunen met passende recepten.
KETOGEEN MAKKELIJK EN WAAROM
Zoals ik al schreef is het een ketogeen dieet en dus niet om langdurig in te zetten Het is wel een hele krachtige tool om in bepaalde situaties voor te kiezen. Je kunt er epileptische aanvallen mee verminderen, kankercellen zwakker maken, ondersteunen bij chemo, flink gewicht verliezen of je duurprestaties verbeteren. Het is een strikt dieet en je motivatie is bepalend voor hoe gemakkelijk het voor je is. Bij het volgen van een ketogeen dieet weerleg je de focus van emotioneel eten, naar functioneel eten. Mijn visie is wel dat het puur en voedzaam mag blijven en niet te werken met poeders, speciale keto supplementen, bewerkte voeding en synthetische zoetstoffen. Weet dat je met vasten en een koolhydraatarm voedingspatroon vergelijkbare resultaten kan behalen. Alles afhankelijk van jouw beginsituatie.
Gewichtsverlies
Doorbreken gewichtsplateau
Verminderen honger
Geen suikerverslaving of gravings meer
Stabiele bloedsuikerspiegel
Verminderen insulineresistentie
Helder van geest
Verbeterede cholesterolwaarden
Bevorderen slaap
Verbetering diabetes type 2
Bloeddruk verlagend
Beter uithoudingsvermogen
Gunstig bij bepaalde ziekten
OVERGEWICHT EN DIABETES
Je kunt er goed mee afvallen en een bepaald gewichtsplateau doorbreken. Ook met een koolhydraatarm voedingspatroon kan je goed afvallen, maar lukt dit niet voldoende, dan is een ketogeen dieet een goede keuze. Het mooie aan een ketogeen dieet is dat er geen fysieke honger meer aanwezig is. Er zijn geen gravings meer, waardoor je automatisch minder gaat eten en soms zelfs moet opletten dat je wel voldoende eet. Vaak gaat overgewicht gepaard met mindere gevoeligheid voor insuline en dus verhoogde bloedglucosewaarden. Het ketogeen dieet kan deze gevoeligheid weer terugbrengen en zelfs diabetes type 2 in remissie zetten. Ook met een koolhydraatarm voedingspatroon zijn er mensen die de ziekte kunnen omdraaien, dit is afhankelijk van in welk stadium het lichaam zich bevindt.
ENERGIE EN HELDERHEID
Door de aanmaak van ketonen ervaar je veel energie en een enorme helderheid. Het geeft kracht aan lichaam en geest. Ook met een koolhydraatarm voedingspatroon, zonder bewerkte voeding en met supplementen kan je dit gevoel ervaren. Wanneer je dit combineert met intermitterend vasten zal je regelmatig in lichte ketose zijn. Heb je deze helderheid eenmaal ervaren dan wil je eigenlijk niet meer terug.
NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN EN EPILEPSIE
De ketonen die vrijkomen kunnen een positief effect hebben op Alzheimer en andere neurologische aandoeningen. Dit komt omdat ketonen de hoofdbrandstof van onze hersenen zijn op dat moment. Epilepsie is de reden dat het ketogeen dieet is ontstaan. Al in de jaren 20 werd vastgesteld dat vasten zorgde voor minder of geen epileptische aanvallen bij patiënten. Vasten kan je niet altijd volhouden en zo gingen ze vasten nabootsen met het ketogeen dieet. Dit zou een reden kunnen zijn om het ketogeen dieet wel langdurig in te zetten.
KANKER
De basis brandstof van kankercellen is glucose. Door vasten en een ketogeen dieet geef je de kankercellen geen brandstof en kunnen ze niet overleven. Daarnaast ondersteunt het tijdens een chemokuur, omdat je de kankercellen als het ware zwakker maakt en je gezonde cellen sterker. De bijwerkingen zijn minder en het effect groter.
WEL OF GEEN KETOGEEN DIEET
Wanneer je medicatie gebruikt dan is het belangrijk om aan je arts te vragen of dit interacteert met het volgen van een ketogeen dieet. Denk aan bloeddrukverlagers of glucose verlagende medicatie voor diabetes. Het ketogeen dieet kan zo van invloed zijn dat het afbouwen van medicatie noodzakelijk is.
Ben je zwanger of geef je borstvoeding ga dan voor een ander voedingspatroon dan vasten of het ketogeen dieet. Koolhydraatarm is een uitstekende manier, vooral gevarieerd en gezond. Wil je zwanger worden en heb je overgewicht dan kan je het ketogeen dieet wel gebruiken om af te vallen en zo het zwanger worden meer kans geven. Om af te vallen is het echter niet noodzakelijk om ketogeen te eten. Dit kan ook met een koolhydraat arm patroon.
PLANTAARDIG, KETOGEEN EN VLEES
Plantaardig kan, maar het maakt het er niet makkelijker op. Heel vaak zie je dat het iets minder strikt is en het meer op een koolhydraatarm dieet lijkt. Dit is ook prima en er zijn prachtige resultaten mee te behalen, maar wel fijn om het dan geen ketogeen dieet te noemen als het niet zo is. Als je ervoor kiest om plantaardig en ketogeen te eten dan zal je daar een hele goede reden voor hebben, want het is niet iets dat je zomaar even doet. Veel producten als zoete aardappel, kikkererwten, pompoen, rode bieten, quinoa en andere koolhydraat producten passen goed binnen een plantaardig menu, maar niet binnen het ketogeen dieet. Je zult dan opzoek moeten gaan naar vervangers en vaak kom je dan in de hoek van kant en klare producten, met alle toevoegingen die daarbij horen. Het is een keuze. Met een grote motivatie en veel creativiteit is het mogelijk. Je hoeft natuurlijk niet volledig op het vlees te gaan. Ketogeen is ook vis, olijfolie, groenten, avocado, noten, zaden en olijven. Je kunt heel gevarieerd eten. Ook vezels zijn voldoende aanwezig in een puur en onbewerkt ketogeen menu, chiazaad, lijnzaad, spinazie, champignons etc. het hoeft dus echt niet saai te zijn.
HOE KOM IK SNEL IN KETOSE
Je komt in de vetverbranding wanneer je de gehele glucose voorraad in je lichaam hebt aangesproken. Door bewegen en het niet aanvullen met koolhydraten gaat je lichaam over op vetverbranding. Om in ketose te komen kun je verschillende dingen doen.
BEWUST LEVEN
Ketonen zijn voor het lichaam niet vreemd. Een baby die borstvoeding krijgt is vaak in een milde toestand van ketose. Tijdens vasten, intermitterend vasten en in de nacht maakt ons lichaam al ketonen aan. Maar wij leven in een wereld van overvloed en leven dus het meeste van de tijd niet van ketonen als we ons hier niet bewust mee bezig houden. Het switchen tussen suiker- en vetverbranding is heel gezond. Het is een hele natuurlijke situatie voor de mens, zo hebben onze voorouders ook geleefd.
AANVULLEN MET SUPPLEMENTEN
Mijn advies is om altijd aan te vullen met supplementen. Niet alleen bij een ketogeen dieet, maar altijd. Onze voeding is niet meer wat het altijd is geweest. Zo weet je zeker dat je alles binnen krijgt en kan je met voeding gewoon leven naar behoefte en gevoel.
Neem contact op voor meer info of om te kijken welke voedingsstijl bij jouw past. Vraag een gratis intake aan om te kijken of ik de juiste ben om je hierin te ondersteunen. Als je vragen hebt mag je ze altijd stellen. Je kunt hieronder een reactie achterlaten of contact opnemen via de contactpagina.
Liefs Kim
Ik werk al een geruime tijd als therapeut en heb lang niet de juiste ondersteuning qua supplementen kunnen vinden. Dit heb ik nu wel en dat is erg fijn werken, want soms zie je door de bomen het bos niet meer in de wereld van supplementen. Naast deze check ik ook altijd wat je al gebruikt, want goed is goed en dat hoeven we niet te vervangen. Maar ik verbaas mij keer op keer wat er allemaal op het etiket vermeld staat of onduidelijk is.
Wil je meer weten over supplementen die 100% natuurlijk zijn, geen synthetische stoffen of chemische toevoegingen als e-nummers bevatten? Het zijn kwalitatief hoogwaardige producten en qua prijs vergelijkbaar met andere producten van dezelfde kwaliteit op de markt.
Via onderstaande link kan je vast een kijkje nemen in de supplementen die ik het meest gebruik. En natuurlijk wijk ik hiervan af als er andere nutriënten of samenstellingen nodig zijn. Alles is een keuze. Maar mijn lichaam is natuurlijk en ik wil dit graag voeden met natuurlijke producten, dat is mijn visie en dus neem ik dit mee in mijn behandelingen.
Wil je uitleg, heb je vragen of wil je gewoon meer informatie dan mag je mij altijd contacten.