METABOOL SYNDROOM

Het metabool syndroom is een naam die gegeven is aan een cluster van symptomen. Het is een stofwisselingsaandoening waarbij de balans tussen energieverbruik en opname verstoord is. Dit is een risico voor hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en andere ontstekingsziekten. Van onderstaande vijf symptomen zijn er minimaal drie aanwezig om van het metabool syndroom te spreken. 

 

SYMPTOMEN

Overgewicht (rond de buik)

Insulineresistentie en hyperinsulinemie

Afwijkende bloedvetten (hoge triglyceride en LDL, verlaagde HDL)

Verhoogde glucosewaarden in het bloed

Hoge bloeddruk

 

Een verkeerde levensstijl kan zorgen voor insuline resistentie, hyperinsulinemie en overgewicht. Bij 90% van de mensen met overgewicht zijn er problemen op het gebied van insulineresistentie en hyperinsulinemie, maar ook bij 25% van de mensen met een normaal gewicht. Het gevolg hiervan is een gestoorde glucosetolerantie, afwijkende bloedvetten en een hoge bloeddruk. Vervolgens liggen er tal van ziekten en symptomen voor de deur die naar voren kunnen komen. 

 

ANDERE RISICOFACTOREN

Chronische laaggradige ontstekingen

Verhoogde oxidatieve stress

Verslechtering van de vaatwanden

 

INSULINERESISTENTIE & HYPERINSULINEMIE

Insuline resistentie geeft aan dat je lichaam minder reageert op insuline. Insuline laat glucose vanuit het bloed je cellen in. Insuline is eigenlijk de sleutel van de cel. Wanneer er veel glucose in je bloed zit, omdat je net hebt gegeten, komt er ook meer insuline vrij vanuit de alvleesklier. In je cellen wordt glucose omgezet in bruikbare energie. Door constante glucose in het bloed door het eten van veel koolhydraten en suikers moet er ook constant insuline afgegeven worden. Op een gegeven moment regeren de receptoren niet meer op insuline en kan glucose niet naar binnen en blijft het in het bloed. Je hebt verhoogde bloedglucosewaarden en je alvleesklier blijft insuline afgeven, dat is hyperinsulinemie. Je wordt moe, futloos en ervaart geen energie, want er wordt geen energie gemaakt in je cellen.

 

Wanneer je constant te veel ongebruikt glucose in je bloed hebt gaat het lichaam het opslaan in de spieren, lever en als vet met overgewicht als gevolg. 

 Wanneer je aan het vasten bent of intermitterend vasten toepast dan krijgt je lichaam geen brandstof vanuit extern. Maar begint het de voorraad in het lichaam aan te spreken. Bij gebrek aan externe brandstof gaat je lichaam met behulp van glucagon, gemaakt door de alvleesklier, glucose intern weghalen, eerst uit de lever en spieren. Door te gaan bewegen of sporten versnel je het leegraken van je lichaamsvoorraden. Pas als de voorraden leeg zijn, kan je vetten gaan verbranden en de metabole switch maken. Met glucose in je lichaam ga je geen vetten verbranden. Met uitzondering van het kleine beetje glucose dat je hersenen gebruiken. 

Het metabool syndroom kan een genetische component hebben. De insuline gevoeligheid verschilt per persoon of er zijn genen bepalend voor overgewicht en obesitas. Maar in meer dan de helft van de gevallen is het metabool syndroom gerelateerd aan omgevingsfactoren. En nog met een genetische bepaling kan je met het veranderen van de omgeving en leefstijl gerelateerde factoren heel veel invloed uitoefenen. 

 

Doe je niks aan de verhoogde bloedglucosewaarden dan is diabetes een voor de hand liggend gevolg. Je lichaam regeert niet meer op insuline. Blijf je steeds net tussen de normen schommelen dan kan het zijn dat op den duur je glucosespiegel sneller stijgt na een maaltijd dan normaal. Dezelfde maaltijd kan voor hogere bloedglucose schommelingen zorgen. Op de lange termijn kan de glucose die in het bloed zit gaan plakken aan eiwitten en dit kan zorgen voor aderverkalking, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en zo hart- en vaatziekten. Ook neuropathie kan een gevolg zijn, omdat bloedvaatjes aan het uiteinde van de zenuwbanen niet meer goed functioneren. 

 

Een verstoorde spijsvertering, darmflora, allergieën, astma of gewrichtsontstekingen bevorderen insuline resistentie. Deze symptomen zorgen voor verhoogde ontstekingen in het lichaam en dat kan zorgen voor insulineresistentie. Ook opgeslagen glucose als vetweefsel zorgt voor ontstekingen en dus voor insuline resistentie. Dit komt omdat je immuunsysteem constant actief is wanneer je laaggradige ontstekingen hebt. Dit vraagt veel glucose en allerlei produceert allerlei eiwitten die de werking van insuline kunnen verstoren. Deze constante belasting heeft gevolgen voor je insulinegevoeligheid. Het wordt een vicieuze cirkel van ontstekingen. Rem ontstekingen en herstel je darmen.

 

Meer informatie over de darmflora...

DE ALVLEESKLIER

De alvleesklier heeft een hele belangrijke functie in ons lichaam. Hij produceert alle spijsverteringsenzymen, zodat wij eiwitten, vetten en koolhydraten kunnen verteren. Ze zetten chemische processen in gang en breken voedsel af tot kleine moleculen die de darmwand kunnen passeren. Dit kunnen ze alleen als er de nodige cofactoren als vitamines en mineralen aanwezig zijn als zink bijvoorbeeld. Zijn deze er niet dan wordt je voedsel niet goed verteerd. Er ontstaan tekorten en je darmen raken uit balans. Wat weer voor ontstekingen, oxidatieve stress en weefselschade zorgt. 

 

Ook reguleert hij de bloedsuiker door het produceren van hormonen als glucagon en insuline. Deze twee hormonen houden het bloedsuikergehalte in balans. Insuline zorgt voor het opnemen van glucose in de cellen van externe voeding als koolhydraten. Glucagon zorgt ervoor dat je bij gebrek aan externe voeding, de opgeslagen glucose uit de spieren en lever kunt gebruiken. Dit is belangrijk om met regelmaat helemaal aan te spreken, zodat je een switch kunt maken naar vetverbranding. Met intermitterend vasten kun je dit trainen en met vasten kun je een echte diepe metabole switch maken. 

 

De alvleesklier is een belangrijk orgaan bij het metabool syndroom, diabetes en ontstekingen. Wanneer de insulinefunctie verstoord is, raakt bijna ook altijd de spijsverteringsfunctie verstoord. Je kunt dan nog zo gezond eten, maar het gaat erom wat je kunt verteren. Een slechte vertering heeft flinke consequenties voor ons gevoel, stressbestendigheid, aandacht, geheugen, concentratie, gezonde slaap en lekker in ons vel zitten etc. Check geregeld of je vertering nog goed loopt door achterom te kijken als je naar het toilet bent geweest. 

 

Opgeblazen gevoel

Winden (stinkende)

Vettige/ plakkerige ontlasting

Lichte/ ontkleurde ontlasting

Veel onverteerde etensrechten

Voedingstekorten van stoffen die je wel suppleert

 

Je lichaam is één geheel en alles staat met elkaar in verbinding. Is er één proces uit balans, dan gaan er andere processen uit balans. Maar herstel je de oorzaak dan kunnen andere systemen zich ook weer herstellen. 

WAT KAN IK DOEN?

Het is een aandoening die meerdere pijlers heeft. Het is belangrijk om te onderzoeken welke leefstijl gerelateerde wijzigen je kunt aanbrengen om gewicht te verminderen, de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, insuline gevoeligheid te verhogen en het cholesterol en de bloeddruk te verlagen. Afhankelijk van jouw als persoon is het zaak om te kijken wat de grootste verandering gaat zijn om invloed uit te oefenen op je klachten. 

 

Natuurlijke ‘medicijnkast’

Voeding

Bewegen

Slapen

De natuur in

Koude

Supplementen

Stress verminderen

Niet roken

Minder stil zitten

Meditatie 

Yoga

Ademhaling

Vasten

Rust

Stilte

Met vasten maak je een metabole switch. Je maakt de switch van glucose verbranding naar vetverbranding. Met intermitterend vasten kan je de switch trainen, zodat hij steeds makkelijker gaat. Met 72 uur vasten maak je een echte diepe switch met veel andere voordelen voor je gezondheid. Het is een echte metabole reset, je remt ontstekingen, verhoogt de anti oxidatieve capaciteit, verlaagd cholesterol, verbetert je microbioom, celstructuren en weefsels vernieuwen, je stemming verbeterd en gewicht en vet verminderd. 

 

Meer info over vasten….

Kies voor een compleet pakket van 30 dagen, zodat je een totale switch kan maken, waarin we bovenstaande facetten meenemen om jouw klachten om te draaien. 

 

Orthomoleculaire holistische coaching…

DIT KAN JE VERMINDEREN

Let ook op medicijngebruik, pesticiden, chemicaliën, bewerkte voeding, want al deze stoffen kunnen een enorme verstoring in je systeem te weeg brengen. Ze verstoren de homestase, de balans in je lichaam. Deze verstoring zorgt voor een verminderde werking van organen, weefsels, hormonen etc. en zo voor talloze ziekten. Gelukkig zijn er steeds meer bewijzen dat je een disfunctionele status als bij bijvoorbeeld het metabool syndroom kunt omdraaien naar een functionele status door het lichaam te geven wat het nodig heeft. Kies dat uit een natuurlijke ‘medicijnkast’ wat jij nodig hebt. Bewegen, voeding, stress verminderen, daglicht, betere slaap, vasten, supplementen etc. 

 

SUPPLEMENTEN

Met een hoge magnesium status heb je minder kans om het metabool syndroom te ontwikkelen is uit onderzoek naar voren gekomen bij jongvolwassene. Omega 3 is belangrijk om te werken aan het verlagen van je triglyceride waarden. Denk verder aan B-vitamines, antioxidanten, vitamine D, K2, magnesium, chroom, zink, selenium en kalium. Beetje afhankelijk van jouw specifieke klachten is suppletie goed af te stemmen, zodat het optimaal bijdraagt aan herstel. Het is belangrijk om je lichaam enerzijds te ontlasten en aan de andere kant maximaal te voeden, zodat alles weer functioneert en jij straalt, energiek en helder bent.

 

Wil je meer weten over hoe je jouw klachten kunt aanpakken of even sparren over hoe jij jezelf het beste kunt voeden? Je mag mij altijd een berichtje sturen dan kijken we samen of ik je hierin kan ondersteunen.

 

Liefs Kim

Ik werk al een geruime tijd als therapeut en heb lang niet de juiste ondersteuning qua supplementen kunnen vinden. Dit heb ik nu wel en dat is erg fijn werken, want soms zie je door de bomen het bos niet meer in de wereld van supplementen. Naast deze check ik ook altijd wat je al gebruikt, want goed is goed en dat hoeven we niet te vervangen. Maar ik verbaas mij keer op keer wat er allemaal op het etiket vermeld staat of onduidelijk is.

 

Wil je meer weten over supplementen die 100% natuurlijk zijn, geen synthetische stoffen of chemische toevoegingen als e-nummers bevatten? Het zijn kwalitatief hoogwaardige producten en qua prijs vergelijkbaar met andere producten van dezelfde kwaliteit op de markt. 

 

Via onderstaande link kan je vast een kijkje nemen in de supplementen die ik het meest gebruik. En natuurlijk wijk ik hiervan af als er andere nutriënten of samenstellingen nodig zijn. Alles is een keuze. Maar mijn lichaam is natuurlijk en ik wil dit graag voeden met natuurlijke producten, dat is mijn visie en dus neem ik dit mee in mijn behandelingen. 

 

Wil je uitleg, heb je vragen of wil je gewoon meer informatie dan mag je mij altijd contacten. 

Commentaren: 0