INTOLERANTIES

 Ervaar jij wel is of steeds vaker een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, vermoeidheid, buikpijn, PDS klachten, huiduitslag, eczeem, een loopneus, opvliegers of andere ongemakken en kun je maar geen aanwijsbare oorzaak vinden? Er kan wel is een relatie zijn met bepaalde voedingsmiddelen.

 

Je lichaam, je immuunsysteem, heeft rust nodig.

 

Een intolerantie onderzoek kan uitkomst bieden. Steeds meer mensen hebben last van soortgelijke ongemakken die het dagelijks leven enorm belemmeren, bewust en onbewust. Na lang negeren van een intolerantie lijken steeds meer producten een reactie te veroorzaken en wordt eten steeds lastiger. Klachten kunnen zich tot 72 uur na het eten van een bepaald voedingsmiddel laten zien, daardoor is het heel lastig om de vinger op het juiste voedingsmiddel te leggen zonder dit te testen. Ik kan je helpen om uit te zoeken op welke voedingsmiddelen je reacties hebt en welke voedingsmiddelen probleemloos gegeten kunnen worden. Waarin we de uitslag van het onderzoek en de anamnese meenemen in een behandelplan.

 

We testen op IgG (IgG4) en IgE. IgG is opgedeeld in vier subklassen, IgG1 tot en met IgG4. IgG1 geeft de mildste reactie. Wanneer het lichaam langdurig of zeer intensief wordt blootgesteld aan een voedingsmiddel welke het niet kan verdragen nemen antilichamen van andere subklassen het over en wordt het immuunsysteem steeds zwaarder belast. Door de antilichamen te identificeren kunnen we aantonen waar een intolerantie voor aanwezig is. IgG4 wordt afzonderlijk getest, omdat dit een heel klein percentage van het IgG totaal is. Als we het niet afzonderlijk zouden testen zal deze reactie niet duidelijk naar voren komen. Deze kennis is van belang voor het behandelplan, omdat de belasting van een IgG4 reactie aanzienlijk groter is en daarom ook langer duurt.

 

We beginnen met een pre-screening. Hierbij worden de zeven meest voorkomende voedselallergenen zowel IgG als IgG4 getest. Vervolgens kunnen we gericht verder onderzoeken per categorie die reactie geeft. Je test dus niet onnodig een totaalpakket met hoge kosten, maar we splitsen dit op en doen gericht onderzoek.

 

Wanneer je het lichaam blijft belasten met een voedingsmiddel die reactie geeft zal het uiteindelijk een allergie worden, een IgE reactie. We meten direct of er al sprake is van een allergie.

 

In het behandelplan wordt meer meegenomen dan enkel de uitslag van het onderzoek. In de anamnese bespreken we je klachten, wensen, behoeften en dit samen met algemene voedingsrichtlijnen nemen we ook mee in het behandelplan. Alles gericht op jouw klachten en om je lichaam optimaal te laten functioneren. Samen werken we aan het herstel van de darm, het verminderen van ontstekingen en het terugbrengen van rust in het lichaam. Vaak begint een voedselintolerantie met een beschadigde darm. Het darmslijmvlies kan aangetast zijn door stress, infecties, medicatie of verkeerde voeding. Voedingsstoffen worden dan niet meer goed opgenomen en er komen te grote voedingsmoleculen ons lichaam binnen. Dit zet je immuunsysteem en organen onder druk en zorgt zo voor ontstekingen en vervelende ongemakken met ziekten als gevolg.

 

Je kunt je darm ook al rust geven door de belasting te verminderen.