Rijstvasten introductie

Tof dat je deze pagina hebt gevonden. Ik wil je heel graag inspireren om een keer het rijstvasten te proberen. Je innerlijke wereld is zo belangrijk en heeft veel invloed op hoe jij je voelt en gedraagt. Deze reis van 18 dagen wil ik je voor een kleine prijs aanbieden, omdat ik het iedereen gun en graag wil delen. Je kunt een wachtwoord bij mij opvragen om toegang te krijgen tot alle pagina's. De pagina's geven je toegang tot het volledige rijstvasten traject van 18 dagen met achtergrond informatie, recepten en extra's per fase. Ga jij 18 dagen mee op reis? Heb je nog vragen dan kun je altijd contact met mij opnemen. Ik help je graag verder. 

 

Reizen door Azië, mijn ziekte proces, ervaringen met cliënten, kennis van de orthomoleculaire, psychische en macrobiotische gedachten hebben het rijstvasten tot een compleet pakket gemaakt. Het is een reis van 18 dagen voor lichaam, geest en leefomgeving. We nemen afscheid van afvalstoffen die in de loop van de tijd zijn opgeslagen in het lichaam. We gaan gewoonten herkennen en doorbreken, centimeters verliezen en meer energie ervaren. Onze gedachten worden helder en we krijgen een stralende blik. Waar nodig laten we emotionele hechting met eten los. Wanneer je gezond leeft straal je dat ook uit en je maakt eerder gezonde beslissingen voor jou en je omgeving. Denk aan jezelf, de mensen om je heen en de wereld. Het begint bij jezelf en hiermee kun je de rest inspireren.

 

"The best of all medicines is resting and fasting." Benjamin Franklin

 

Heldere gedachten

Stralende blik

Meer energie

Minder centimeters


Rijstvasten brengt je een periode van rust en ruimte voor lichaam, geest en leefomgeving. Schaarste is iets wat we nauwelijks kennen, eten is altijd en overal in overvloed aanwezig. Je lichaam krijgt weinig rust. De rust die het zo hard nodig heeft om te herstellen en afvalstoffen af te voeren. Af en toe even terug naar de basis is een cadeautje voor je lichaam en zijn systemen. Dit kun je op veel manieren in je leven inpassen van intermittent fasting (meer uitleg na het rijstvasten) tot watervasten. Rijstvasten is een milde vorm van vasten, met fantastische resultaten.

 

We eten over het algemeen te vaak en te veel. Steeds vaker komen ziektes als diabetici, kanker, hart en vaatziekten en andere ontstekingsziekten voor. Drie hoofdmaaltijden en minimaal drie snacks op een dag is iets wat ik vaak hoor van cliënten. Het lichaam draait overuren en dat zorgt voor ziekten en snelle veroudering van ons lichaam. Het vrijkomen van afvalstoffen bij beweging, verbranding en ademhaling is heel normaal, maar je wilt niet dat de afvalstoffen zich opstapelen in onze vetcellen en voor obstructies, ongemakken en ziekten zorgen. Om de afvalstoffen af te voeren heeft lichaam voldoende vitamines, mineralen en werkende organen nodig. Het is heel belangrijk om deze organen goed te onderhouden door ze voldoende te voeden en minimaal te belasten. Zorg dat je systeem, je lichaam en al zijn organen (lever, nieren, immuunsysteem, alvleesklier, darmen etc.), werkt. Dan ben jij de baas en heb je de controle in handen. 

 

 

"Everyone had a doctor in him; we just have to help him do his work. The natural healing force within each one of us is the greatest force in getting well." Hippocrates

Waarom rijstvasten

Ervaringen deelnemers

 

"Ik ben mij echt een stuk bewuster geworden van voeding en heb nu het effect gemerkt wanneer ik tussendoortjes laat staan. Ik merk dat ik helemaal niet flauw word als ik mijn tussendoortje oversla of niet bij mij heb als ik op pad ga. Mijn ontbijt hoeft ook niet direct na het opstaan. Wat een gevoel van vrijheid."

 

"Ik heb totaal geen honger ervaren. Ik kon uren door op een kommetje rijst."

 

"Trillerig voelen voor de maaltijd heb ik helemaal niet gehad, het voelde heel fijn."

 

 

DOEL

Rijstvasten gaat niet over gewichtsverlies, het is geen dieet, maar heeft als doel de gezondheid te bevorderen. Dat je straalt, enthousiaste bent en vol energie zit. Ook overgewicht is niet gezond en in die zin is afvallen een bijkomstig doel. Het is een omschakeling, een periode van bewustwording, nieuwe inzichten en ervaringen. Neem hier de tijd voor, gun jezelf een periode van aandacht voor lichaam en geest.

 

Kleine signalen als grote drang naar zoetigheid, opgeblazen gevoel, weinig energie, slecht slapen of een dof gevoel in je hoofd geven aan dat je wat rustiger aan zou moeten doen. Deze kleine signalen worden snel grotere ongemakken en ziekten. Bij iedereen is dit anders, iedereen is uniek en heeft andere ervaringen die leiden naar de aanwezigheid van ziekten. 

 

Het doel is om je te laten ervaren wat een onbewerkt en grotendeels plantaardig voedingspatroon voor je kan betekenen. Wat gebeurt er in je lichaam als afvalstoffen afgevoerd worden, nutriënten beschikbaar komen en de energie weer gaat stromen. Het is een ware vakantie voor je lichaam. Iedereen heeft een andere intentie om deze 18 dagen te doorlopen. We beginnen allemaal vanuit een ander startpunt, volgen dezelfde richtlijnen en iedereen ervaart het op zijn eigen manier. 

 

Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft dan is het niet goed als er veel gifstoffen vrijkomen. Het is natuurlijk wel goed om te zorgen voor voedzame maaltijden en voldoende voedingstoffen. Wil je hier ondersteuning in neem dan contact op. 


Wat kan het je brengen

Je spijsvertering verloopt beter en je darmen worden rustiger

Afvalstoffen worden afgevoerd

Spieren en gewrichten worden soepeler

Je lever en immuunsysteem krijgen meer ruimte

Ontstekingen verminderen

Gewicht en omvang verminderen

Je kunt switchen naar vetverbranding

Je bloedsuiker stabiliseert

Je gaat meer energie ervaren en leren hoe het vrij kan komen

Je krijgt een andere kijk op voeding

De emotionele hechting aan eten verminderen

Naar je lichaam leren luisteren

Bewust worden van gewoonten en behoeften

Vrijheid ervaren

Focus en mentale kracht verbeteren

Meer veerkracht

Huid, haar, nagels versterken

Beter slapen

EEN MILDE VORM VAN VASTEN

Rijstvasten is een milde vorm van vasten. Een manier om voeding, omgeving, lichaam en geest in balans te brengen. Het is een vorm van vasten die het lichaam de kans geeft het zelf herstellend vermogen te verbeteren. Het zelfherstellend vermogen is een briljant systeem, wat iedereen heeft. Een systeem welke ervoor zorgt dat kleine beschadigingen die ontstaan door ademhaling, bewegen en spijsvertering weer herstellen. Alle drie zijn ze van levensbelang en zorgen ze voor afvalstoffen. Deze afvalstoffen moeten weer worden afgevoerd. Een gezond lichaam heeft hier geen moeite mee, maar kan het lichaam dit niet aan en stapelen ze op dan ontstaan er problemen. Opstapelen kan gebeuren doordat je organen het niet aankunnen of dat er gewoonweg te veel en te vaak afvalstoffen vrijkomen. Bijvoorbeeld door te veel, te vaak en ongezond te eten. Het rijstvasten kan een opstap zijn naar een ander voedingspatroon, nieuwe inzichten of een grote vakantie voor lichaam en geest. 

LEEFOMGEVING

Onze maatschappij is gehaast, alles moet sneller, actiever, groter, beter en we willen overal bij zijn tot het punt komt dat ons lichaam gaat haperen. Koffie, roken, bewerkte producten, suikers, pittige kruiden, alcohol, te veel en te vaak eten, woede en frustratie beïnvloeden onze lichaamssystemen vaak negatief. We ontbijten in de auto en drinken acht bakjes koffie terwijl we achter de computer zitten en niet eens in de gaten hebben dat we er al zoveel op hebben. In de auto eten we gehaast een boterham terwijl we ons irriteren aan een voorganger. Dit past niet bij een levensstijl welke ons lichaam voedt. Ons lichaam heeft voldoende rust nodig om zich in deze maatschappij staande te houden. Denk aan wandelen in de natuur, yoga, meditatie, onbewerkte producten, regelmaat van drie voedzame maaltijden en eten zonder stress als sociale media en televisie. Het is een hele opgave om dichtbij jezelf te blijven en keuzes te maken die berusten op eigen wil. Niet op de wil van de maatschappij, van reclame en bewegingen omdat het zo hoort. Gun jezelf een periode om te doen wat voor jou belangrijk is en keuzes te leren maken die volledig bij je passen. Herken jij je in opvliegers, hartkloppingen, droog haar, nachtelijk zweten, onrust, niet uitgeslapen, wazige blik, gevoel altijd bezig te zijn, spijsverteringsklachten of migraine dan is het zeker tijd om meer rust in te lassen. 

 


WEGLATEN EN TOEVOEGEN

We halen de belasting van het lichaam af door het weglaten van producten die zwaar zijn voor onder andere onze spijsvertering, alvleesklier en lever. Denk aan vetrijke producten als chips, koek, worst, zuivel, gefrituurde producten, gebraden vlees en andere bewerkte producten. Naast weglaten kijken we vooral naar wat we wel gaan eten. We kijken naar de mogelijkheden. Voeding in alle kleuren van de regenboog met een grote variatie in voedingstoffen. We geven hiermee het lichaam de rust en ruimte om afvalstoffen af te voeren. Nadat ze zijn afgevoerd heb je een schone basis om goed naar je lichaam te luisteren. Door het toevoegen van voedingsstoffen die je een tijd niet hebt gegeten kun je voelen of er producten zijn die niet bij je passen. Krijg je een verhoogde hartslag, opgeblazen buik, winden, heb je totaal geen energie na de maaltijd of heb je een onrustige nacht gehad dan kan dit gerelateerd zijn aan iets wat voor jou niet voedzaam was. Je leert wat bij jou past. Je creëert een voedingspatroon met jouw naam erboven en niet met die van een onbekende bedenker. 

 

BACK TO BASICS

 

Het voedingspatroon van de mens is vanaf zijn oorsprong gigantisch veranderd. De agrarische, industriële en fastfood revolutie zijn hierop van grote invloed. Vroeger waren we jagers en verzamelaars en was voedsel niet vanzelfsprekend beschikbaar. We aten wat we in onze omgeving konden vinden. Tegenwoordig is voedsel altijd voorradig en dichtbij. We hoeven niet meer te bewegen voordat we over voedsel beschikken. De koelkast staat op enkel meters, de auto rijdt ons overal naar toe en wanner we niks in huis hebben dan bellen we de bezorgservice. Producten zijn niet meer puur en onbewerkt. Ze zijn geraffineerd en hierdoor gaan veel voedingsstoffen verloren. Fabrikanten bewerken suiker, vet en zout om hun producten samen te stellen. Ingrediënten die wij herkennen en ons doen geloven dat het de beste energie voor ons lichaam is. Het geeft je een kort gevoel van energie en geluk, maar snel hierna volgt een dip en verlangen naar meer. Onze hersenen worden op een onnatuurlijke manier gestimuleerd en het werkt verslavend. De slanke jagers en verzamelaars hebben plaats gemaakt voor een wereld vol obesitas en welvaart-ziekten. Er zijn nog steeds gebieden op de wereld waar ze leven als jagers en verzamelaars en geen welvaart-ziekten kennen. 

DOWN TO EARTH

Je hoeft niet ingewikkeld te doen met allemaal superfoods om gezond te eten. Gezonde voeding is niet ver weg. Denk aan groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog vol voedingsstoffen. Geuren, kleuren en smaken in groenten en fruit geven aan dat ze volzitten met werkzame stoffen. Niet enkel met vitamine en mineralen, maar ook met plantenstoffen die over krachtige antioxidanten beschikken, ontstekingsremmend zijn en een antibacteriële werking hebben. Allemaal eigenschappen waar ziekten niet van houden en die wij des te meer kunnen gebruiken. Hoe feller de kleur, sterker de geur en krachtiger de smaak, des te groter de antioxidanten werking voor ons. Antioxidanten gaan de strijdt aan met vrije radicalen, de afvalstoffen die wij kwijt willen raken. Plantaardige producten hebben een veel hogere antioxidanten functie dan dierlijke producten. Denk aan knoflook, dat witte bolletje met zijn krachtige geur en smaak. Rode kool of blauwe bessen en granaatappel in felle kleuren. Specerijen als gember, kurkuma en peterselie zitten vol met de beste voedingsstoffen. Allemaal voedingsmiddelen die een bodem in ons lichaam creëren waarop ziekten geen kans hebben en wij een gezond en energiek leven kunnen leven. Eet de kleuren van de regenboog!


"Due to the effects of fasting, a fast can help you heal with greater speed, cleanse your liver, kidneys and colon. Purify your blood; help you loose excess weight and water, flush toxins, clear the eyes, tongue and breath." James F. Balch, M.D.

 

VASTEN IS EEN KEUZE

Af en toe een periode van schaarste is een cadeautje voor het lichaam. Iedereen verdient rust en ruimte, ook je lichaam. Ons huis maken we geregeld schoon, anders hoopt het stof zich op. Stof dat ontstaat door het leven in een huis. In ons lichaam ontstaan afvalstoffen door bewegen, ademhaling en spijsvertering. Ook dat moeten we opruimen, zodat het niet opstapelt. Je lever is hierin een belangrijk orgaan, het vuilverwerkingsorgaan van het lichaam. Afvalstoffen die niet worden verwerkt en afgevoerd worden in weefsels en organen opgeslagen en dan is een van eerste verschijnselen vermoeidheid. Er zijn veel verschillende chemische stoffen die je lever moet verwerken. Denk aan stoffen die de darmwand passeren, afvalproducten van ademhaling en beweging, maar ook medicatie, milieu gif en kunstmatige toevoegingen. De pil, koffie en alcohol zijn hier voorbeelden van. Wanneer je merkt dat je van koffie of alcohol niet lekker wordt, dan kun je bekijken of de lever een lage capaciteit van ontgiften heeft. Een teken van je lichaam dat er iets niet klopt. Je kunt je voorstellen dat als de lever niet naar behoren functioneert er een behoorlijke rommel ontstaat in je lichaam. Wanneer jij je lever voldoende rust geeft dan kan hij zijn taken bijhouden en dan kan hij ook best is wat meer rommel opruimen na een feestje. Niks hoeft voor 100%, in je huis vier je ook wel is een feestje. Het is vooral belangrijk wat je rondom het feestje doet. Opruimen en schoonmaken! Vasten is een keuze, want tegenwoordig is er altijd wel een reden om het lichaam extra te belasten. 

HELDERE GEDACHTEN

Een lever die naar behoren functioneert en zijn taak aan kan zorgt ervoor dat wij beter met veranderingen kunnen omgaan, tegenslagen kunnen verwerken en positief blijven denken. Je kunt dichterbij jezelf blijven, zonder dat invloeden van buitenaf je alle kanten op slingeren. Een lever die te veel wordt belast zorgt voor onrust en dit kan zich uiten in frustratie, woede, besluiteloosheid, irritatie of starheid. Het korte lontje, niet kunnen beslissen of een gevoel altijd bezig te zijn kunnen we aanpakken door de lever ruimte en rust te geven. Een tijdje vakantie. In de vakantie kan hij beginnen met de opgestapelde afvalstoffen af te voeren. Door middel van passende voeding kun je de lever geven wat hij hiervoor nodig heeft. Het is belangrijk om ook je spijsverteringsstelsel de rust te geven tussen maaltijden door om de voedingsstoffen op te nemen en af te geven aan je interne lichaam. Het is zonde als voedingsstoffen ongebruikt je lichaam via de ontlasting weer verlaten. De lever verdeeld de voedingstoffen die binnen komen over alle organen en systemen. Op deze manier heb jij een grote invloed op hoe jij je in je lichaam voelt. Ondersteun je lever en spijsverteringsstelsel en jij hebt de touwtjes in handen. 

ENERGIE

De dag beginnen met een gehaast ontbijt, koffie om wakker te worden, boterhammen, snoep op kantoor en in de auto, gefrustreerd in het verkeer met de laatste vergadering nog in ons hoofd en onze sociale media blijft maar piepen. Gehaast en onregelmatig eten, te veel prikkels, suikers en weinig rust zorgen ervoor dat de lever, alvleesklier en spijsverteringsstelsel uitputten. Dit kost veel energie en uit zich in vermoeidheid, niet uitgeslapen zijn, op de bank ploffen, prikkelbaar, niet kunnen slapen en behoefte aan suikers. Wil je meer energie ervaren dan kun je beginnen met het veranderen van je voedingspatroon en leefstijl. Het standaard westerse voedingspatroon zit vol met suikers, geraffineerde koolhydraten, en deze beïnvloeden onze bloedsuikerspiegel. De suikers worden in je lichaam omgezet in glucose en de bloedsuikerspiegel stijgt. De alvleesklier maakt insuline aan als glucose het lichaam binnen komt. Insuline zorgt ervoor dat glucose opgenomen wordt in onze cellen zodat we het kunnen omzetten in bruikbare energie in de mitochondriën. Insuline doet dit door het activeren van een receptor, het deurtje van de cel. Is alle glucose gebruikt als energie, dan vraagt ons lichaam weer om nieuwe brandstof. Dit kun je ervaren als de dip na de maaltijd. Door het pieken en dalen van je bloedsuikerspiegel heb je constant trek en het gevoel dat je tussendoortjes echt nodig hebt. Keer op keer moet de alvleesklier aan het werk om insuline aan te maken voor de receptoren. Wanneer dit te vaak en constant gebeurd worden de receptoren lui, totdat ze uitgeput zijn. Je bent dan insulineresistent. Suikers kunnen de cel niet meer in, dus je hebt constant glucose in je bloed en de alvleesklier blijft insuline aanmaken. Insuline is een ontstekingsbevorderend hormoon. Je wordt moe en futloos en hebt het gevoel dat je suikers nodig hebt terwijl die nog voldoende in je lichaam aanwezig zijn, maar je ze niet kunt gebruiken. Diabetes, obesitas, hart en vaatziekten kunnen hier het gevolg van zijn. 

 

Middels een gezonde levensstijl kun je dit systeem beïnvloeden. Je kunt de vetverbranding stimuleren, je alvleesklier rust geven en de insuline gevoeligheid weer vergroten. Vet is een veel zuinigere brandstof, maar die is alleen te gebruiken als de volledige glucose voorraad in het lichaam verbruikt is. Wanneer we meer suikers eten dan we verbranden, wordt het opgeslagen in de lever en spieren. Is er een nog groter overschot dan wordt het in vetcellen opgeslagen. Intermittent fasting kan samen met bewegen ondersteunen in het aanspreken van reserves en het over gaan op vetverbranding (meer informatie in de pagina's van het gehele traject).

"Een lege maag betekend niet dat wij geen energie meer hebben, juist niet, meestal is er nog voldoende vet of opgeslagen glucose om te verbranden. Ga bewegen en het komt vrij."

 

Een tweede functie van de alvleesklier is de aanmaak van spijsverteringsenzymen. Enzymen die ervoor zorgen dat eiwitten, vetten en koolhydraten verteerd worden. Deze enzymen houden niet van samenwerken en werken elkaar tegen als ze tegelijkertijd ingezet moeten worden. Het combineren van eiwitten en snelle suikers kunnen daardoor voor vervelende spijsverteringsklachten zorgen als vieze winden of een opgeblazen gevoel door slechte vertering. Ze kunnen niet allebei tegelijkertijd worden verteerd en zo verlaten ze ongebruikt het lichaam weer via de ontlasting. Luister goed naar je lichaam en neem kleine ongemakken serieus. Een droge mond zonder dorst gevoel, boeren, misselijkheid, opgeblazen buik, voedselresten in de ontlasting en constante behoefte aan suikers geven aan dat de spijsvertering niet naar behoren functioneert. Het is dus belangrijk om de alvleesklier in beide taken te ondersteunen. Enerzijds het verminderen van insulinepieken en anderzijds de spijsvertering ontlasten met niet verteerbare voedselcombinaties. Door de belasting te verminderen kunnen voedingsstoffen opgenomen worden, kan de lever ze evenwichtig verdelen door het lichaam en afvalstoffen afgevoerd worden. Je vitaliteit en mate van energie geef je een boost door de juiste voedingsstoffen te kiezen en het lichaam niet onnodig te belasten. Het futloze, doffe gevoel gaat plaatsmaken voor een energiek, vitaal en helder gevoel. 

 

RIJSTVASTEN ZWAAR

Voor iedereen is het een andere ervaring en dit heeft alles te maken met je mindset en beginsituatie. Het is een milde vorm van vasten waarbij we het lichaam voorbereiden, ontlasten en weer voeden met een grote variatie aan voedingsstoffen. Er zijn veel factoren die bepalen in welke mate je klachten gaat ervaren. Hoeveel afvalstoffen zitten er opgeslagen, hoe snel kan je ze loslaten en is je lever instaat om de afvoer bij te houden. Door een gedegen voorbereiding minimaliseer je de kans op vervelende ongemakken die afvalstoffen kunnen veroorzaken. Hoofdpijn, misselijkheid, sterk ruikende adem, hongergevoel, onrustige huid, zweten (nachtelijk), verkouden, grieperig, spierpijnen zijn klachten die zich voor kunnen doen. Je kunt je een beetje ziek voelen. Dit is normaal. Als je het niet vertrouwd kun je contact opnemen met een specialist. Door de voorbereiding serieus te nemen verminder je de kans op extreme klachten tijdens het vasten. In fase 1, de vastenfase, ontlasten we het lichaam het meest en komen ook de meeste afvalstoffen vrij. Tijdens fase 2, de opbouwende fase, zet het ontgiften nog even door. We belasten minimaal, maar voeden maximaal. We geven het lichaam veel voedingsstoffen om de afvoer van afvalstoffen te ondersteunen. In fase 3, de volwaardige fase, bouwen we op naar een volwaardig voedingspatroon en belasten we het lichaam steeds een beetje meer. Bij alle fase waarin we weer producten toevoegen kun je luisteren naar je lichaam en ervaren welke producten wel en niet bij je passen (meer informatie in de extra pagina's).

 

Ik hoor vaak dat mensen bang zijn om honger te ervaren en meestal krijg ik na afloop het bericht dat ze daar geen last van hebben gehad. We stabiliseren de bloedsuiker, waardoor je veel minder pieken en dalen ervaart. We zorgen voor maaltijden die verzadigen met veel vezels en de nodige bouwstoffen. Hiermee proberen we de vetverbranding aan te spreken, waardoor we rust, geen honger en toch energie ervaren. De snelheid waarmee we dit bereiken is afhankelijk van je beginsituatie en de voorbereiding. Je mag toegeven aan vermoeidheid en extra momenten van ontspanning inplannen. Pak een goed boek, doe een yoga les of een wandeling in de natuur. Werk 18 dagen aan lichaam, geest en leefomgeving. Mogelijke gevolgen kunnen zijn dat ontstekingen verminderen en spieren en gewrichten soepeler voelen. Dat de focus verbeterd, darmen rustiger worden, acne klachten verminderen en centimeters in omvang minder worden. Zie het als een opstap naar een ander voedingspatroon voor de lange termijn of een korte reiniging van opgestapelde afvalstoffen en kleine ongemakken verdwijnen. Je smaak veranderd door alle bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en je kunt weer genieten van de puurheid van producten. Laat gewoonten en 'verslavingen' los en ervaar dat een lege maag niet betekent dat je geen brandstof meer hebt. Eet niet als je moe bent, maar zoek een andere bezigheid om energie te krijgen. Creëer een rustige geest en ervaar dat eten niet altijd voorhanden hoeft te zijn, ervaar een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Het zijn 18 dagen die voor veel veranderingen en verlichtingen kunnen zorgen waardoor het leven uiteindelijk een stuk plezieriger wordt. 

 

 

"Sommige wandelen er zo doorheen en bruisen van de energie, andere beginnen tijdens de voorbereiding al aan het ontgiften en ervaren klachten die duidelijk aangeven dat er een hoop gaande is in het lichaam".

Mijn verhaal

Wij eten nu voor 95% vegetarisch en grotendeels ook plantaardig. Ik heb ze niet gedwongen om anders te eten, maar ik ben wel anders gaan koken. Meer plantaardig en met veel meer smaak. De basis thuis is puur en onbewerkt en natuurlijk hoeft dat niet voor 100%.

Mijn zoontje vindt snoep, ijs en koekjes heerlijk en komt daar zeker mee in aanraking, maar als er niks voorhanden is valt hij terug op zijn basis hebben we gemerkt. Na drie dagen in de jungle, waarbij alle maaltijden uit rijst bestonden begint hij ineens te huilen voor het ontbijt. "Mama ik wil havermoutpap." Dat werd rijst met een zakje oplos chocolademelk van een van de gidsen. Even een andere smaak.

 

Voordat we zo gingen leven was ik mij ook een stuk minder bewust van wat echt goed voor mij was. Ik had een intensief leven als sportinstructeur bij defensie en endorfine had een verslavende rol op mij. Daar tegenover at ik te veel winegums, brood met pindakaas, ontbijtkoek en kant en klare salades en soepen. Voor mijn gevoel had ik het helemaal onder controle. Maar mijn lichaam werd totaal niet gevoed. Het is een sluimerend proces van darmklachten tot reuma. 

Naast reizen is hardlopen in de bergen of op de Veluwe mijn gevoel van vrijheid. Het gevoel van alles aankunnen en kilometer na kilometer lopen door rotsachtige gebieden, tussen bomen en over beekjes. Afzien en trots terugkijken op een mooie ervaring. Dat gevoel werd mij in een keer afgenomen. Althans dat dacht ik toen. Terugkijkend was het natuurlijk niet uit het niets dat ik ziek werd. 

 

Ineens kon ik niet meer normaal op mijn benen staan, geen schoenendoos optillen, de grond niet aantikken en mijn darmen waren volledig uit balans. Ik kon mijn eigen sokken niet meer aantrekken en moest in de ochtend eerst een uur bewegen voordat de pijn minder werd. Dit kwam mijn stemming niet ten goede en het was erg lastig om positief te blijven. Mij werd een lange tijd verteld dat het door bekkeninstabiliteit uit de zwangerschap kwam. Ik kon dit nauwelijks geloven, maar een ander idee had ik ook niet. Na een lang traject naar de reumatoloog doorverwezen. "Ik?" Het voelde heel gek, maar na het lezen over reuma en de varianten die er zijn wist ik al voldoende. Bechterew, alle symptomen kloppen. Een vorm van reuma met ontstekingen in het bekken en de wervelkolom. Het leek uit het niets te komen, maar het is er in werkelijkheid langzaam ingeslopen. Mijn lichaam fluisterde al jaren met darmklachten. Kleine symptomen die zo belangrijk zijn om niet te negeren. Je lichaam verteld dat er iets niet helemaal lekker zit. Blijven belasten, zwaar belasten, mond uit in ziekten. Het zelfherstellend vermogen van je lichaam kan de ontstekingen en afvalstoffen niet meer opruimen. 

Net als een autoband die heel lang mee kan gaan maar ineens kan klappen. Afhankelijk van het terrein en zijn materiaal zal bepaald worden wanneer hij klapt en hoe snel hij slijt. Ik heb jarenlang zoveel van mijn lichaam gevraagd en het niet voldoende rust en middelen gegeven om op de juiste manier te herstellen. Te veel suikers, pasta's, yoghurt met cruesli, ontbijtkoek en volkoren boterhammen. Te weinig groenten en voedingsstoffen waar mijn lichaam zich mee kon herstellen. Ik verbrande veel, dus had ik ook veel calorieën nodig, precies zoals ik altijd heb geleerd. Ik dacht dat ik goed bezig was, maar eigenlijk had ik vitamines, mineralen en plantenstoffen nodig, die kreeg ik niet voldoende binnen. Afvalstoffen stapelden zich op en konden niet worden afgevoerd. De belasting was veel te groot, omdat ik hem gewoon niet voldoende voedde. De belastbaarheid is voor iedereen anders, iedereen heeft andere genen, maar deze kunnen we beïnvloeden door onze levensstijl. Door zuinig om te gaan met onze systemen kunnen we langer gezond leven. 

 

Mijn ziekte is een eye opener geweest om gezond te koken voor mij en mijn gezin. 


POSITIEF DENKEN

Oké, ik heb reuma, dat is een feit. Zou dit nog om te keren zijn? Zou mijn lichaam zichzelf weer kunnen herstellen? Na maanden van lezen en studeren ben ik gaan experimenteren. Ik ga ervoor zorgen dat ik weer kan stoeien met mijn zoontje, hutten kan bouwen en samen kan sporten. Dat ik dat mannetje gewoon kan dragen als we in de jungle zijn en hij moe is. Reuma is een ontstekingsziekte. Al die ontstekingen moet ik aanpakken, kleine vuurhaardjes die ik moet blussen. Waarom moet mijn immuunsysteem in actie komen en ontstekingen gebruiken als oplossing? Wat is de oorzaak? Ik heb mijn lichaam onvoldoende gevoed, mijn darmen zijn uit balans en ik heb te veel van mijn systemen gevraagd. Mijn lever is overbelast en kan de afvalstoffen niet meer afvoeren. Afvalstoffen hopen zich op en zorgen voor schade aan weefsels. Het zelf herstellend vermogen van mijn lichaam werkt niet meer. 

 

Mijn voedingspatroon moet ik aanpassen zodat ik mijn lever, spijsvertering en alvleesklier ontlast. Ik wil het zelfherstellend vermogen van mijn lichaam weer terug. Net voor de feestdagen heb ik alles omgegooid. Liever aanpassen tijdens de kerst, dan met pijn aan tafel zitten. Ik kies voor mijzelf en leg uit aan mijn omgeving waarom. Er was niemand die mij ongelijk gaf, ondanks dat niet iedereen begreep wat ik wilde bereiken. Ik at nog maar drie keer per dag en enkel voedzame maaltijden. 

 

Binnen twee weken kon ik mijn sokken weer aantrekken en voelde ik dat mijn lichaam zich aan het herstellen was. Lang heb ik mij afgevraagd hoe het kan dat ik zo snel zo'n verschil merk. Nu begrijp ik wat er gebeurd en is het niet meer dan logisch. Mijn lichaam kreeg de middelen om te herstellen. Ik gaf het vitamines, mineralen en plantenstoffen. Eiwitten konden worden opgenomen en er was niets te zwaar voor mijn spijsvertering of lever. Drie voedzame maaltijden zorgde ervoor dat ik geen behoefte had aan tussendoortjes.

 

Mijn lichaam kreeg energie en mijn gedachten werden helder. Ik ben aan het stuur gaan zitten en dat zorgt voor een lichaam die zichzelf kan herstellen. 

DOWN TO EARTH

Ik kan weer hardlopen door de bergen en op de Veluwe. Lange weekenden heb ik in de foodtruck gewerkt. Ik vraag soms nog veel van mijn lichaam, maar daar tegenover staat dat ik hem voldoende voedt met rust, slaap, voeding, yoga en meditatie. Ik luister naar het fluisteren van mijn lichaam en geef toe als dat nodig is. Hierbij is vasten en intermittent fasting een belangrijke tool. Even helemaal terug naar de basis, down to earth, een periode van schaarste. Een periode waarin mijn lichaam de rust en ruimte krijgt om afvalstoffen af te voeren. 

 

"No one saves us but ourselves. No one can and no one may. We ourselves must walk the path." Buddha